Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5461756 www.bgdnes.bg

Бойко Борисов: Вчера се роди истинската опозиция: БСП, ДПС и ДСБ

Цялото интервю на премиера Бойко Борисов пред БНТ

Водещ: Добро утро, г-н премиер.

Бойко Борисов: Добър ден е.

Водещ: Да, то добър ден вече е и за нас, раничко ставаме. Особен ден е днес обаче. Сещам се, че вие го предложихте за неработен ден – умишлено не казвам „празник“, и при първия ви мандат, още през 2009 г., парламентът прие тази поправка в Кодекса на труда. Днес не се работи, но се говори. Ето, сега и отецът говори и за предателството. Кога бихте се почувствал например предаден от самия себе си?

Бойко Борисов: Първо, действително мисля, че бяхме и взехме правилно решение. Днеска всички християни, всички българи ще намерят време да отидат до църквите, да минат под плащеницата, да се смирят, така че правилно решение. А иначе, човек всеки ден трябва да се амбицира, да доказва най-доброто от себе си и в същото време да се опитва да бъде смирен. Това, което отецът каза, мисля, че най-ясно го формулира: „Смирение, смирение и смирение“ – това го е казал Господ.

Реклама

Водещ: А изкуплението и прошката – кога трябва да се прощава обаче?

Бойко Борисов: Неслучайно в нашата религия има и такива дни – има седмица цяла за прошка, защото когато Господ е писал съветите, е знаел, че колкото и човек да се старае, триста шейсет и няколко дена в годината, все ще сгреши някъде.

Водещ: Трябва да си признаваме грешките обаче, поне пред себе си.

Бойко Борисов: И е оставил време, в което, дори когато е обидил, когато е направил нещо недобро, да се извини, да поиска прошка от най-близките си, от хората, с които мисли, че е сгрешил. В това отношение мисля, че много ясно е формулирана тази теза.

Водещ: В края на Страстната седмица сме, пред светлите Великденски празници, но пък тя мина в страстите около Изборния кодекс.

Бойко Борисов: И да завърша само за вашите зрители, да кажа по темата с религията. Утре пак сме подсигурили правителствения самолет за владиците, ще отидат, ще доведат от самия Божи гроб свещения огън – дай Боже да се запали, защото нали знаете, че не е сигурно, че ще се запали, но дай Боже – и след това ще го разпръснат за Великден по всички храмове и манастири в България, за да може българите от самия източник на огъня да запалят свещичка.

Водещ: Тук е мястото да кажа, че от 2010 г. също…

Бойко Борисов: Винаги го правим и мисля, че това е също…

Реклама

Водещ: Да, и БНТ излъчва на живо изчакването, падането на огъня, показваме цялата тази служба, защото тя наистина е изключително важна за православните християни. Имало е години, в които се е налагало на отците и с частни самолети да ходят там, но това е съвсем различна тема. Като се върнахме към Страстната седмица и към страстите около Изборни кодекс, всъщност каква беше за вас цената на компромиса във вторник?

Бойко Борисов: Какво да ви кажа, всеки ден правим компромиси на много сложна… даже то е трудно да се нарече и коалиция, защото думата „коалиция“ означава два субекта да са подписали коалиционен договор. Ние сме подписали такъв коалиционен договор с Реформаторския блок, само че една от партиите там се обявява за опозиция, без да излезе, разбира се, от Реформаторския блок. То е парадокс в това отношение. А другите партии – просто когато правихме правителството, за да не изпаднем в кризата, в която изпадна Испания, в която изпаднаха толкова държави, и виждате какво се случва след това с тях, създадохме такъв формат, за да може да се работи, да има управление. Що се касае до тази седмица – имаше една много хубава постановка, „Много шум за нищо“. На вашите зрители мога спокойно да кажа, че за миналите избори, местните избори, по никакъв начин не дадох да се пипа Избирателния кодекс. Сиреч – тези, които говорят абсолютни лъжи и манипулации, че ГЕРБ променяли Наказателния кодекс за изборите…

Водещ: Изборния кодекс, не Наказателния.

Бойко Борисов: Извинявам се – Изборния кодекс. Да, те малко го направиха като Наказателен – с думата „задължително гласуване“. Но то въобще не е задължително, само думата е „задължително“, след като няма санкции.

Водещ: Или пък стимули.

Бойко Борисов: Каквито и да е санкции. Или то след едни президентски избори, или други президентски – два последователни избори – това са 10 години. Толкова отлагателно във времето, че на практика няма никакви санкции, но шумът за това го има. Само да напомня на тези лъжци, че за местните – а ГЕРБ е считал винаги най-важни местните избори, не президентските.

Водещ: Защото кметовете са най-близко до хората.

Бойко Борисов: Защото хората се влияят най-много от работата на кметовете и общинските съвети. Ние работихме по Избирателния кодекс на г-жа Мая Манолова, на БСП и ДПС. Никой не чух това да го каже, а чух, че ГЕРБ искал да си търси служебна победа. Абсолютна манипулация и лъжа. На изборите за местна власт ние се явихме по стария кодекс. Защо – следва логичният въпрос на хората, които не са проследили процеса – трябваше обаче да се пипа сега Избирателния кодекс? Защото парламентът прие от референдума, който г-н Плевнелиев направи, че трябва да се дебатира електронното гласуване. Това го прие парламентът и трябваше в тази част да се отвори Избирателния кодекс. И като се отвори Избирателния кодекс, изведнъж във всички политически партии се видя възможност някой да промени…

Водещ: Всеки да иска нещо за…

Бойко Борисов: Не да иска, това, което е говорил пред своите избиратели по време на предизборната кампания. И веднага се хвърлиха върху секциите, особено в съседна нам Турция. Веднага стана въпрос защо референдумите да са в един ден с каквито и да било избори. Защото тогава се събират две теми, става по-сложно гласуването. И БСП, патриотите предложиха да са в различни дни, не с изборите. Това аз съм бил против поради една причина – това са допълнително двайсет и няколко милиона, които ни струват едни избори. Най-малките избори, но национални, струват над 20 милиона допълнителен харч. Да, от друга страна и БСП, и патриотите са прави, защото тогава хората ще отидат и ще кажат дали харесват идеята на Никодимов или не. Когато има друг президентски избори, или бих го сравнил – има футболен мач Реал (Мадрид) – Барселона и тогава да направиш и концерт.

Водещ: Да, но не съзирате ли…

Бойко Борисов: Как ще разбереш дали хората са отишли за концерта, или за футболния мач? Става сложно с много бюлетини да се прави. Това бяха и затова виждате, че не ги нападам за това, но бяха идеи на БСП, на г-н Мишо Миков, които ние приехме. Въпреки – пипате за компромиса, който беше тежък компромис с мен – какво видях в публичното пространство, какво се изговори. Нито един анализатор не излезе да каже: „Абе, това всъщност БСП, патриотите – това са техни предложения“. Чух само, че ГЕРБ търсел служебна победа и било го страх от това нещо и затова искал така да се случи.

Водещ: А секциите в чужбина…

Бойко Борисов: И затова вчера се намесих в парламентарната си група и казах „Без да ги направите в един ден, за да не харчат тези пари през лятото, просто няма да приемате никакви други компромиси“.

Водещ: А гласуването в чужбина, секциите там?

Бойко Борисов: Гласуването в чужбина отново беше тежък компромис и удар срещу нас, защото ГЕРБ има над 40 000 души гласували в чужбина за ГЕРБ. Ние под натиска на останалите бяхме готови и от това да се откажем. Накрая мисля, че намериха разумен компромис със срещата, която проведоха, за което им благодаря, и другите партии положиха усилия. Сега мисля, че и нашите сънародници в чужбина са абсолютно доволни за това, че първо самите консулски служби и посолства ще направят повече секции, за да могат да гласуват по-лесно. Макар че пак вашите зрители трябва да знаят, че всичко това струва много пари. За всяка секция се командироват от България за по 3-4 дена, особено там, където са по-далече, служители на Външното министерство и всяка секция излиза от типа на 8, 10, 15 хиляди евро. Това са огромни пари, които се дават. Все пак да не си мислят някои, че секции да се разкрият е лесна работа. Огромна организация, допълнителни пари, но и това ще направим, за да бъдат спокойни. ГЕРБ искахме да намалим само – да ви кажа предложенията на ГЕРБ за тези, които лъжеха и мажеха много тези дни – от 4 седмици на 3 седмици. Защото ми се струваше – участвал съм вече в толкова кампании, обикалят, обикалят, обикалят, харчат се време, ресурси, цялата държава само за това говори. Най-лесно – ние приехме: щом искате 4 седмици, 4 седмици. Има логика. 28 областни центъра, по 1 ден – 4 по 7, 28. Приехме го веднага. Или с една дума – ако трябва да обобщим цялата тази какафония, която се създаде: на практика имаме задължително гласуване, което изобщо не е задължително, само думата му е „задължително“; референдумите си останаха по старому, както си бяха; секциите са си по старому; квадратчетата не оказват абсолютно никаква роля на крайните резултати.

Водещ: Защо обаче в парламентарната зала се получаваше така че резултатът беше обратен на онова, което…

Бойко Борисов: Знаете ли кое е хубаво на това нещо – само едно хубаво нещо? Искам тук много внимателно да го чуят много хора. Вчера отново блесна истината, която винаги съм казвал – че между ГЕРБ и ДПС не може да има коалиция, не може да има съвместна работа, отново. И вчера беше, дето се вика, вододелът с това гласуване. Отново се върнахме в старата позната история – БСП, ДПС, някои от другите партии. Това е бъдещото коалиционно управление, което ще се бори да ни събори нас…

Водещ: Кои партии обаче?

Бойко Борисов: … с традиционното ДСБ – уж дясно, но на практика с нож в гърба на ГЕРБ.

Водещ: А кои са тези някои други партии, които казвате към БСП, ДПС?

Бойко Борисов: Не мога да кажа сега. В една такава ситуация после знаете – и „Атака“, и много през годините минаваха, БДЦ към тях, помагаха им, на Бареков партията, която се създаде. Сега със сигурност ще направят някоя нова, която ще ги подкрепя срещу нас. Но на практика вчера на мен ми стана ясно – дано е станало ясно и на хората, и на нашето ръководство като партия – че от вчера започна изграждането на истинската опозиция като алтернатива на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Това е – повтарям – БСП, ДПС и ДСБ.

Водещ: Гласуването във вторник ще покаже ли, че и някои от подкрепящите правителството се опитват да забият нож в гърба?

Бойко Борисов: Какво е имало тогава?

Водещ: Гласуването във вторник, т.е. гласуването през седмицата след това, за което вие във вторник постигнахте компромис.

Бойко Борисов: Не. Аз мисля, че и Патриотичният фронт разбра, че ако на някой може да разчита, то това е ГЕРБ. И че ГЕРБ може и понася удари и компромиси заради голямото, наречено „стабилност“. Мисля, че и АБВ…

Водещ: Как ги виждате тях?

Бойко Борисов: Не мога да говоря от името партия. Надявам се да останат стабилни, защото с вицепремиера Калфин работим добре. Доста неща се направиха. Макар че ако ние всеки Великден и всяка Коледа – и за вашите зрители да кажа, че 1,3 милиона пенсионери са получили по 40 лева сега за Великден допълнително благодарение на добрата работа на приходните агенции. За Коледа пак получиха толкова. За предишния Великден и предишната Коледа – вече четири пъти в управлението на това правителство. По медиите това все едно не сме го свършили. Ако направим експеримент на следващата Коледа, да кажем „Няма да дадем толкова допълнителни пари за най-бедните пенсионери“, ще видите какъв шум ще бъде?.

Водещ: Разчитате ли обаче вие твърдо на подкрепата на АБВ? Стабилна ли е тя зад правителството?

Бойко Борисов: Аз повече се надявам в подкрепата – и това да е стълбът на стабилност в управлението ни между АБВ и ГЕРБ – на вицепремиера Калфин, тъй като с него работим много добре, изградихме си доверие. Много работи се направиха, сега и за децата с увреждания се дават допълнителни пари извън рамките на този бюджет – допълнителни повтарям. Снощи се чухме да си пожелаем весели празници, че сме тук – дано няма нужда да се събираме за нещо. Така че това са важните неща.

Водещ: Като се върнем към вторник – от стенограмата, която излезе от вашия разговор, има един ключов момент, в който главният секретар на президента казва условията, при които Плевнелиев би наложил вето, и вие давате да се разбере, че категорично не искате вето. Това ли тогава обърна тренда и тръгнахте към общата позиция?

Бойко Борисов: Аз от малък съм свикнал да си правя всичко сам. Много лесно беше да се препратят към президента текстове и след това всички да грачим: едните „Президентът наложи вето“, другите „Президентът не налага вето“…

Водещ: Осанна и разпни го съответно.

Бойко Борисов: Да, и винаги да е виновен той. Затова аз положих всички усилия да не отиде тема при него, която да се налага да взима такова решение. На него му стига този мандат, че два пъти прави служебни правителства, сиреч партиите се издънихме достатъчно през неговия мандат, да се налага два пъти да бъде и премиер на практика, защото като правиш правителство по 3 месеца – 6 месеца да е и президент, и премиер. Така че трябва да му се отдаде заслуженото и в това отношение.

Следва продължение...

Реклама
Реклама
Реклама