Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5461989 www.bgdnes.bg

Килърът на Алексей пред умирачка

Украинецът Роман Логвиненко, който е сочен от прокуратурата като поръчителя на атентата срещу бившата барета Алексей Петров на 29 октомври м.г., бере душа в следствения арест, а състоянието му продължава да се влошава, научи "България Днес".

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес".

Реклама

Бизнесменът спазва строга диета и се блъска с хапчета, за да поддържа жизнените си функции. Логвиненко бе арестуван на влизане в страната през Дунав мост в началото на годината и оттогава е в кауша. Въпреки факта, че той е болен от хепатит C, няма далак и има остри вирусни инфекции, магистратите парират всеки опит на защитата му да го измъкне иззад решетките. На последното заседание срещу него съдиите изслушаха вещо лице, което заяви, че здравословното състояние на обвиняемия позволявало той да остане в ареста. Адвокат Владимир Манолов оспори компетентността на лекаря, като заяви, че той е патоанатом и няма нужните специфични познания.
"Отправил съм искане до съда за назначаването на нови експертизи с трима различни специалисти, а изследванията вече са започнали. Продължавам да твърдя, че здравето на клиента ми е много зле и ако той не излезе от килията, може да има фатални последици", коментира пред вестника Манолов.
Юристът заяви категорично, че Логвиненко не е поръчител на покушението и въпреки че е имал вземане-даване с тримата украински килъри, които стреляха по колата на Петров с гранатомети, той не е виновен. Междувременно продължава и международното издирване на Максим Чорни, Артьом Темпински и Йвен Балков, като според криминалисти атентаторите отдавана не са между живите. Манолов е твърдо убеден, че хората, които са дърпали конците, са свидетелите срещу Роман Константин Бухлев и Бойко Георгиев. Именно техните показания уличиха бизнесмена и го тикнаха на топло.


"Главният принос за организацията и изпълнението на неуспешното покушение е на тези двама мъже. Такива са фактите по делото, които с малко повече задълбочаване могат да се установят. Те са активни участници както в проучването на навиците на жертвата, в нейното проследяване, така и в помощта за измъкването на килърите в самия ден на атентата", допълва юристът.
Към този момент Бухлев и Георгиев са само свидетели, без да им се търси отговорност. Според близки до разследването обаче това нямало и как да стане, тъй като, ако срещу тях бъде повдигнато обвинение, нямало кой да свидетелства срещу Логвиненко. Защитникът на украинеца е на мнение, че мозъците на операцията изиграли своя ход много хитро, като решили да отърват кожите, прехвърляйки цялата вина срещу него. Пред съда двамата се кълнели, че Роман е подсигурил финансово атентата. Бухлев разказал как той го е питал дали може да му намери сигурни хора, които да убият Алексей Петров. Георгиев пък разкрил откъде килърите си набавили колите и РПГ-тата, как следели година и половина жертвата, предрешени като клошари, и целия механизъм на атентата. Тази информация те знаели, тъй като убийците живеели в техните апартаменти. По делото имало приложени и записи от телефонните разговори, които Логвиненко водел с наемниците посредством двамата свидетели. Все още не може да се установи и мотивът за извършване на покушението.
Неуспешният атентат срещу Алексей Петров бе извършен на 29 октомври м.г. Бронираният "Мерцедес S500", в който пътува баретата, бе попаднал в засада и обстрелян с два гранатомета РПГ 22. След три месеца разследване професионалните убийци Чорни, Темпински и Балков бяха обявени за издирване, а в кауша влезе Логвиненко.

Атентаторите на баретата затрити

Практиката с подобен тип престъпления е категорична. В 90% от случаите на неуспешни атентати срещу знакови фигури извършителите завършват с куршум в главата. Това е най-вероятната съдба на тримата украински килъри. Единствените факти, които са известни са, че Максим Чорни и Йвен Балков са се регистрирали при излизане от България. Чорний е забегнал за Турция на 01.11.2015 г. през ГКПП Капитан Андреево, а Балков през ГКПП Дуранкулак на 21.10. м.г. Артьом Темпински пък най-вероятно е бил затрит във Варшава, откъдето идва и в България.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама