Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5461999 www.bgdnes.bg

Българи мамят заради трансплантация в Испания

Българи на хемодиализа масово се принудили да мамят испанската здравна система, за да имат шанс за живот. Причината е, че нуждаещите се от трансплантация на бъбрек у нас почти нямат шанс да дочакат спасителната операция.

Испанската гражданска гвардия съобщи за проведена операция Renibus, при която са били разкрити 20 български граждани, измамили здравните власти. Ченгетата обаче със съчувствие признават, че нашите сънародници просто са принудени да се възползват от схемата заради ситуацията в родината им.
Renibus е започнала още в началото на миналата година. Криминалистите установили, че внезапно е скочил броят на българите, работещи в Испания и подлагащи се на безплатни бъбречни трансплантация. Започнало разследване и се оказало, че всъщност огромната част от нашите сънародници кандидстват за операцията по присаждане на нов орган с фалшиви документи. Осигурявали им ги замесени в схемата хора от 6 различни националности, включително и испанци. Още от България нашенците си набавяли фиктивни трудови договори, според които работят от дълго време на Иберийския полуостров. Това им позволявало да получат здравна карта и незабавно да влязат в списъка на чакащите за бъбрек, както и безплатна хемодиализа и съпътстващи лечения и престой в болница. При разследването се оказало, че по схемата шестима щастливци успели да се сдобият с нов бъбрек. Някои пристигнали в страната като туристи, други посетили роднина и една част се подложили на трансплантация още в деня на влизането си в Испания. Разкрити са още 14 българи, които благодарение на фалшивите документи били пред трансплантация.
"Това е измама срещу тези, които се надяват да получат орган и имат това право. Те са засегнати от онези, които извършват това престъпление и идват, за да се възползват от образцовото здравно обслужване, което имаме в Испания", отбеляза Арсенио Фернандес де Меса, генерален директор на гражданската гвардия.
Криминалистите обявиха, че българите не са участници в престъпна организация. Те научавали за възможността да се сдобият с бъбрек "от уста на уста" или от български медии, които многократно съобщавали за възможностите на испанската здравна система. Те обаче са извършвали престъпление, което според местното законодателство се наказва със затвор между 6 месеца и 6 години, възстановяване на разходите за трансплантация, които започват от 50 000 евро, както и глоба. Гражданската гвардия продължава да търси подобни нарушения в страната и криминалистите предполгат, че те няма да спрат. При разговори с някои от разкритите чакащи с фалшиви документи те заявили, че са поели риска да лежат в затвора, но поне ще са живи, защото в родината им ще чакат години без резултат, а може и да не дочакат.
Криминалистите не крият съчувствието си към положението на хората на хемодиализа в България. В Испания годишно се правят близо 3000 бъбречни трансплантации и има 4327 пациенти в списъка на чакащите. В балканската страна, посочват те, на година се правят едва 56 операции и в списъка на чакащите има 1000 човека. Правят сравнение с областта Кантабрия, която има едва 590 000 души население, но през миналата година там са направени толкова трансплантации, колкото у нас.

Иван ЗАЛЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама