Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5462091 www.bgdnes.bg

Яйца се боядисват по канона и в събота, ако сте пропуснали четвъртък

Яйцата за Великден се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък, но тогава е работен ден и все повече хора остават това за Велика събота преди Възкресение Христово. Задължително първото яйце се боядисва в червено. С него се чертае кръст върху челата на децата за здраве. После яйцето се оставя настрана от другите - най-добре до иконата вкъщи. С него се подменя яйцето от миналата година, което също е престояло, за да носи здраве и благодат на семейството.

Второто яйце също се оцветява в червено и се оставя в църквата в събота в края на литургията, която продължава след полунощ. Останалите яйца се боядисват в различни цветове и се рисуват. Синьото символизира непорочността, виолетовото - кръста, зеленото - Христовите ученици, а жълтият цвят - самият Бог.

Реклама


В древността яйцата се боядисвали с отвари от билки. През последните десетилетия вече започват да се украсяват, като се прилагат различни методи - с восък, желатин, листа и др. На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини.

Как боядисваше
яйцата баба

Древна и приказно вълшебна традиция, спазвана днес почти само с помощта на химически оцветители. Течни, на капсули, таблетки, като моливчета, сетне - желирани, седефени, перлени, на кристали, с термоукраса ...
А как го правеше баба едно време? С люспи от лук, червено зеле, чай и шума. Поразителен ефект. Да си припомним кошницата с пъстри яйца в пастелни и естествени цветове - от розово и бледо лилаво през синьо до нежно кафяво. Някои с мраморни оттенъци, други - с цветенца и послание ХВ. Ето го например оцветеното с люспи от лук яйце и надпис "Христос Воскресе", гравиран със сок от лимон. Ами да, киселината изчиства боята.
Суровите яйца се варят в три литра вода, към която са добавени две шепи люспи от кромид лук. Според желаната интензивност на боята се оставят да изстинат в запарката от 30 до 60 минути. Яйцата получават жълт цвят, бордо или топло кафеникаво. Всъщност никога не знаеш какъв ще е крайният резултат, изненадата винаги е приятна.
Ярко розови стават нашарените с кошенил яйца. Това багрило се внася, има го по дрогериите. Добива се от щитовидни въшки и в миналото се е използвало за направата на червила. Малко количество, колкото на върха на ножа, се залива с гореща вода и в този разтвор се боядисват сварените предварително яйца.
С тюркоазено син отблясък ще са яйцата с помощта на червеното зеле. Изцеждаме сок и ги накисваме в него. За мраморен ефект на черупките ги завиваме с листенца от зелето.
Билковите чайове оцветяват яйцата жълто-кафяво или сиво. Сварените яйца държим в гореща отвара от чай няколко часа. Вътре задължително добавяме и лъжица оцет. По-бързо става с настъргана кора от кампешево дърво. Има го в добрите оранжерии и ботанически магазини. Приготвя се отвара от стърготините и гореща вода, в която правим баня на яйцата.
А какви красоти само можем да сътворим с помощта на изобилието от пролетни цветове, листа и клонки. Закрепваме цвят от иглика, детелинка или здравец за топлото яйце, увиваме с фин тензух или марля (по изключение може и парче от чорапогащник, защото днес сме настроени преди всичко екологично) и избираме някакъв естествен оцветител. Хубави мостри се получават и ако яйцето е опасано само с по-дебели конци.

Ето списък на най-популярните природни бои.
Червено цвекло - за червеновиолетов цвят
Цвят от бъз (чрез варене или като сок) - за сивосинкав цвят
Листа от червено зеле - червено до лилаво
Чай от хибискус - червено
Касис (като отвара или суров сок) - наситено синьо
Червен касис - нежно червено
Кора от червена ябълка - розово до червеникаво
Цвят от ружа - пастелно синьо, прозрачно сиво
Кора от бреза - червеникаво
Листа от бреза - светло зелено
Студен чай от мате - зелено
Горещ чай от мате - липово жълто
Листа от коприва - светло зелено
Перуника - светло зелено до кафеникаво
Листа от ябълково дърво - жълто
Листа от бръшлян - зеленикаво
Шафран - жълто, оранжево
Цвят от люляк - жълто до светло лилаво
Цвят от лайка - жълтеникаво
Листа от клен (червен или жълт) - златисто жълто
Моркови - оранжево жълто
Изсушен цвят от паричка - охра
Спанак - зелено
Кора от дъб - мраморно кафяво
Листа от лешников храст - кафяво
Отвара от кафе - пъстро кафяво
Магданоз - зелено
в Люспи от лук - тъмно червено до кафяво

Обикновено се приготвя силна отвара от гореща вода и оцветяващата съставка, в която яйцата се държат най-малко 30 минути. Освен изброените може да се използват и много други корени, подправки, чайове, плодове и зеленчуци, също черупки от орехи и черен чай. Много приятен оранжев цвят дава чаят от ройбос или хънибуш. При белите яйца интересни нюанси дават запарките от лайка, шафран и особено ким. Червените светлосенки пък идват от червената ряпа, цвеклото, домати и сок от червени чушки. Известно е, че именно тук лъжица оцет подсилва цвета към посока светло лилаво. След боядисване ги гланцираме в кърпа, напоена със зехтин. Твърдо сварените боядисани яйца имат трайност 1-3 седмици.
Ако ви се вижда твърде трудоемко, от дрогериите може да закупите готови растителни екстракти. Тогава ги добавяме още докато варим яйцата.
По правило всички изкуствени бои, които се предлагат в търговската мрежа, трябва да са безвредни за здравето. Включително и готово боядисаните наши и вносни яйца в изкусително красива палитра.

Но ето още няколко съвета за по-чувствителните и оригинални хора.
В литър вода варим половин кг люспи от лук до по-гъста консистенция. Добавяме супена лъжица оцет. Предварително увиваме всяко сварено вече яйце с люспа от стар червен лук, завиваме в тензух или алуминиево фолио, завързваме с конец. Държим в отварата до достигане на повече или по-малко наситен цвят.
В литър вода сваряваме 20 г куркума, прибавяме яйцата и ги варим до желаната твърдост. Те се оцветяват в пастелно жълто.
Нарязваме на ситно две грудки червено цвекло. Сваряваме в литър вода. Прецеждаме отварата и добавяме лъжица оцет. Потапяме свареното яйце. Ефектът е от светло до тъмно червено.
В литър вода кипваме 500 г червено зеле. След това добавяме суровите яйца и ги варим в отварата. Получава се бледолилав цвят. Ако държим по-дълго, яйцето става на виолетови мраморни петна.
Запарка от 10 пликчета черен чай в литър вода. После варим в нея суровите яйца. Резултатът е нежно кафяв рисунък.

Реклама
Реклама
Реклама