Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5464517 www.bgdnes.bg

По какво си приличат агнешкото и рибата

Полезните мазнини обясняват защо наричат това месо сухоземна сьомга.

Познавачи казват, че различават безпогрешно хубавото агнешко още в магазина по цвета на тлъстинките му. Те се отличават с по-жълтеникав оттенък при животните, които са пасли трева. Цветът се дължи на повишеното съдържание на каротеноиди (предшественици на витамин А) от зелените растения.

Реклама

Нетренираното око на средностатистическия градски човек едва ли може да направи тънката разлика. Но със сигурност има смисъл да се купи “щастливо” агне.

Естественото отглеждане е гаранция за повече полезни вещества в месото. Тенденцията се потвърждава от десетки научни проучвания. Изследователите отделят особено внимание на разликата в съдържанието на мазнините като цяло и наличието на полезни мастни киселини.

Хранените по волята на природата животни имат с близо 1/3 по-малко тлъстини. А добрите (за сърцето, мозъка, имунитета, ставите, работоспособността и дори за настроението и поддържането на хубава фигура)

омега-3 мазнини в

паслото трева агънце

го сродяват с рибата.

Не може да се мери с шампионите в групата, но за държавите, които нямат пряк излаз на море, агнешкото се смята за най-значимия животински източник на полезни мастни киселини.

Вниманието на специалистите се обуславя от прост факт - човешкото тяло не е в състояние да си произведе само важните за работата му омега-3 мастни киселини. Затова трябва да си ги осигури чрез храната.

 

За да сме здрави,

Реклама

се нуждаем всеки ден

от омега-3 мазнини.

Те се срещат в много храни, но около Великден и Гергьовден повечето българи ще си ги осигурят от печеното.

В полза на такъв избор диетолозите изтъкват допълнително предимство.

Балансът между омега-3 и омега-6 мазнините в агнешкото се доближава до пропорциите в рибата повече, отколкото всеки друг вид месо. Това дава основание за налагането на изненадващия на пръв поглед “етикет” сухоземна сьомга.

Месото на паслите трева агнета е отличен източник на витамин В12 и ниацин. Осигурява и много добри количества селен и цинк, които доказано са сред най-мощните защити от оксидативен стрес, клетъчни възпаления и сърдечносъдови заболявания.

В същата посока “работят” и наличните в агнешкото витамини B6, B12, В9 (фолиева киселина) и холин. Те помагат да се избегне натрупване на хомоцистеин - високите нива са риск за сърцето.

От агнешкото се очаква и да регулира нивото на кръвната захар благодарение на ниския си гликемичен индекс и наличието на В витамини, които спомагат за метаболизирането на глюкозата.

Всички изброени добри страни на агнешкото не изключват предупреждението на лекарите повечето от видимите тлъстини все пак да се отстраняват още преди готвенето. И да не се прекалява с порциите печено, не само на Великден.

Реклама
Реклама
Реклама