Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/5465351 www.bgdnes.bg

Тайните на футбола с Цветан Атанасов: Джеки гони Стоичков да го бие

Прочутият характер на Христо Стоичков се е проявил още от първите му дни като футболист на ЦСКА, дори преди да започнат мачовете. И първият, който е искал да го нокаутира, е Георги Димитров-Джеки, разказва спомените си легендата на "армейците" Цветан Атанасов, който тогава е треньор.
"Ицо дойде в ЦСКА през лятото на 1985 г., а подготовката онова лято започна с лагер в Кипър - спомня си бате Цецо. - Аз предната година бях треньор в "Монтана", но тогава ме върнаха на "Армията". Та отиваме ние в Кипър, тренираме за физическа подготовка, но дойде време и за игра с топка, а после и за двустранни мачове. При един от тях Ицето, като взе топката и излезе срещу Джеки. Веднъж го лашна, прокара му топката между краката, пак го завъртя, та оня падна.

И Джеки, който беше капитан, го подгони да го бие. Те търчат напред, аз след тях да ги разтървавам, ама имат ли стигане. Все пак Ицо избяга и се измъкна. После в автобуса единия го сложихме отпред, другия отзад, а ние със Стоян Йорданов по средата да не стане беля. А Димитров имаше самочувствие, защото без него не можеха нито Стойчо Младенов, нито Ради Здравков, нито Лъчо Танев, нито никой. Затова и си позволяваше понякога да нарушава дисциплината извън терена."
Когато идва време да започне сезонът в тогавашната "А" РФГ, се оказва, че за бъдещата Кама място в състава няма, защото в отбора всички са звезди, любимци на публиката или на висшите военни и партийни босове.
"Почва сезонът, ние редим състава, но няма кого да извадим, все звезди играят. Имаше един Червенков, но той пък имаше връзки по високите етажи във властта, как да го махнем. Ама му намерихме цаката. Върнахме Ради Здравков малко назад и така се отвори място за Стоичката. Така влезе той в състава на ЦСКА", обяснява Атанасов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама