Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5465779 www.bgdnes.bg

ДНК експертиза спъва дело срещу ексдепутат

Неприключила ДНК експертиза препъва разследването срещу бившия депутат в три парламента и шеф на фонд "Научни изследвания" Николай Христов за убийството на приятеля му Красимир Илиев в София. Драмата се разигра при пиянски запой в присъствието на компаньонка в дома на Христов в София на 14 юли 2015 г.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме в хартиеното издание на "България Днес"


Изследването е много важно, поясниха от Софийската градска прокуратура (СГП) пред "България Днес". Според държавното обвинение, когато резултатите от ДНК анализа бъдат получени в СГП, наблюдаващият прокурор ще прецени дали всички необходими доказателства са налице и въз основа на тях може да бъде написан обвинителен акт и внесен в съда. В противен случай той ще поиска продължаване на срока на разследването, който изтича на 13 май.
Христов престоя три месеца в ареста и бе освободен срещу гаранция от 5 хил. лв. в края на ноември 2015 г. Магистратите го пуснаха от килията, след като прецениха, че няма опасност да се укрие или да извърши ново престъпление.
По време на делото за определяне на мярката за неотклонение на бившия депутат от Радикалдемократическата партия стана ясно, че той имал навика да стреля по тавана в дома си, когато обърнел няколко питиета. Обичал да се хвали с оръжието си, както най-вероятно е станало и малко преди убийството на 55-годишния Красимир Илиев, приятел на Николай Христов от 30 г.
Трагедията се разиграла около 19 ч. в жилището на ексдепутата в кв. "Лозенец". Вечерта започнала като приятелска почерпка в компанията на проститутката Миглена Иванова, която срещнала Илиев чрез обява за запознанства. Тя се радвала на вниманието и на двамата мъже. Илиев обаче я ревнувал и се дразнел, щом тя се заприказвала по-дълго с Николай Христов. Бившият депутат се изфукал с пистолета си пред мацето. Миглена се притеснила, а Христов й обяснил, че оръжието е законно, не е заредено и го държи в сейф. Дори извадил пълнителя, за да й покаже, че е празен. Кога е сложен пълнителят, жената не знаела. Самата тя не е станала пряк очевидец на стрелбата, защото по това време била в кухнята. Влязла, след като чула двата изстрела. Единият бил в пода, а другият куршум се забил в дясното око на Красимир Илиев и излязъл през тила му. Когато е прострелян, той е бил мъртвопиян. 3,54 промила алкохол в кръвта отчела експертизата, а в урината му количеството било - 4,4. От поетото количество алкохол Красимир е бил като в ступор. Не е можел нито да ходи, нито да говори, седял във фотьойл и не помръдвал. Обвиненият за убийството Николай Христов също бил пиян, но много по-малко от приятеля си - с 2,5 промила. По какъв начин е произведен смъртоносният изстрел ще стане ясно, когато въз основа на събраните доказателства напише обвинителния акт по случая.
Миглена заварила Красимир в креслото, а Николай прав, близо до него. Експертиза доказва, че по ръцете и на двамата мъже има еднакво количество барут. "Версията, че сам се е прострелял, не се подкрепя от доказателствата", смятат от прокуратурата. Според обвинението човек в неговото състояние, който не може да се държи на краката си, не би могъл да се простреля в окото. Следователно спусъкът е дръпнал бившият депутат.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама