Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5465790 www.bgdnes.bg

Авер на Брендо отваря кравеферма

Наркобос, близък до Евелин Банев-Брендо, тихомълком е подхванал мощен земеделски бизнес, показа проверка на "България Днес". От няколко месеца Матей Боев е стартирал поредния си проект за изграждане на огромна кравеферма в ломското село Ковачица.
По план в модерния комплекс ще се отглеждат стотици животни, а инвестицията е за милиони евро. За да не бият на очи огромните суми, Боев предпочита да вложи парите чрез подставени лица. В случая това са сестра му Стефка и баща им Митко Боев. Врътка, която е повече от логична на фона на богатата криминална биография на Матей. До момента новоизлюпеният животновъд е далеч по-известен с подвизите си в подземния свят.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме в хартиеното издание на "България Днес"

Реклама

От години Матей Боев е сочен за дясна ръка на Брендо в трафика на кокаин от Южна Америка към Европа. Създаденият от тях мощен наркоканал бе разбит при мащабна акция на италианската полиция преди няколко години. Малко след това срещу групата на Брендо и Боев започна и дело в Милано. През март се стигна и до осъдителни присъди от по 20 и 12 г. Наказанията все още не са потвърдения от върховния съд в Рим.


По време на процеса се изясни, че групата е отговорна за вкарването на десетки тонове дрога. Като бос Евелин Банев отговарял за изготвянето на маршрутите и намирането на клиенти. Отговорността на Матей била финансовото обезпечаване на сделките. Боев лично носел куфарите с пари при продавачите в Колумбия и Венецуела, а впоследствие прибирал получените средства при сделките в Европа. Друга от задачите му била да купува и яхтите, с които кокаинът се пренасял през океана до Испания. При мащабния трафик групата на Брендо и Боев реализира печалби от десетки милиони евро. Част от тях моментално се превеждали по сметките на офшорни фирми в Швейцария. Повечето от тях според обвинителния акт били собственост на Матей и съпругата му Милена, става ясно от обвинителния акт. Впоследствие огромните суми се препирали чрез сложна схема, за да бъдат вложени в легален бизнес. Докато Брендо влага парите в строителство у нас, Боев избира земеделието, разкриват хора от подземния свят.
Последният проект е именно кравефермата. Той стартира през есента на миналата година. Тогава роднините на Боев внасят инвестиционно предложение в община Лом. От документите става ясно, че фирмата ще бъде построена на мястото на стари обори в село Ковачица, притежавани от тях. Срещу инвестиция за милиони там трябва да се появи модерен комплекс за над 300 крави. Част от тях ще се гледат за мляко, а останалите за месо. Според запознати строителството на оборите трябва да започне всеки момент. Докато стане факт, роднините на трафиканта започват купуването на животните. Усилено върви и набиране на работници срещу обещание за голяма заплата и безплатно жилище.
Кравефермата не е единственият проект, реализиран от роднините на Матей Боев. В съседната община Кнежа бащата и сестрата на наркобоса от години развиват и друг земеделски бизнес чрез фирма "Бомар Трейд". Дружеството притежава почти 30 000 декара земя. Според финансовия отчет върху тях всяка година се засаждат пшеница, царевица, слънчоглед, овес, рапица и ечемик. След първоначалните солидни инвестиции бизнесът потръгва без проблеми. Така за няколко години "Бомар Трейд" отчита над 6 млн. лева печалби.

Мафиоти отглеждат свине и вино

Инвестиции в земеделието имат и други мафиоти, близки до Брендо. От около две години със собствена свинеферма във врачанското село Чирен се е сдобил и наркобосът Ивайло Атанасов-Хеселбарт. Българинът дълги години ръководи от Барселона мощна група за пласиране на огромните количества кокаин, внесени от Брендо. Схемата на Хеселбарт е разбита от испанските власти през 2005 г. при полицейската операция "Портимар". Хеселбарт е осъден на 13 г. затвор. При процеса се изяснява, че нашенецът е ползвал услугите на Брендо при изпирането на огромните печалби. Това стана поводът Хеселбарт да бъде разпитан като свидетел на процесът в София срещу Евелин Банев за пране на пари.
Инвестиции в земеделието има и близкият до Брендо италиански мафиот Джулио Мартино. Босът на клана Мартино от калабрийската мафия Ндрангета реализира проект за изграждане на оранжерии и лозя в Северна България.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама