Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/5465794 www.bgdnes.bg

Марез отказал на "Ботев"

Годишна заплата от 480 000 евро, шанс да блесне в евротурнирите и да бъде част от футболен проект за милиони. Това е предложил "Ботев" на никому неизвестния халф на "Льо Авър" Рияд Марез през 2013 г.
Сега алжирецът е голямата звезда на сензационния лидер във Висшата лига "Лестър". Трансферната цена на Марез вече е над 40 млн. лири и той заслужено беше избран за най-добър футболист във Висшата лига на Англия.
Преломният момент за кариерата на техничния халф идва преди три години. Треньорът на "Ботев" Станимир Стоилов - Мъри надушва таланта на младия алжирец. По това време пловдивският клуб е обезпечен с бюджет за милиони. "Жълто-черните" могат да си позволят щедри заплати и отлични условия за развитие на футболистите. Спортният директор на "Ботев" Александър Александров - Кривия лети за Франция с оферта за Марез в джоба.
"Рияд ни беше препоръчан от местен мениджър - разказа Александров пред "България Днес". - Той играеше във втородивизонния "Льо Авър". Наблюдавахме го и бяхме готови да го привлечем. Мъри много го харесваше като играч. Знаехме, че има интерес и от страна на "Лестър". Но тогава те дори не бяха във Висшата лига. Цената определена от "Льо Авър" беше една и съща и за нас и за англичаните - 500 000 евро. Готови бяхме да я платим. Марез поиска време за размисъл и възможност да проучи българското първенство. След една седмица стана ясно, че е предпочел офертата от Англия. Много се радвам, че той се превърна в звезда от такава величина. Честно казано, ако беше дошъл в България, лесно можеше да затъне в тинята, която тук наричаме футбол. Много чужденци с добри качества се провалят заради начина на живот, който са свикнали да водят играчите в нашата страна."
Марез прави верния избор. С отбора на "Лестър" той пише една от най-невероятните футболни приказки в цялата история на тази игра. Играчът подписва договор с "лисиците" през януари 2014 г., въпреки, че преди това не знае нищо за клуба.
"Не познавах "Лестър" - признава Марез в интервю за списание "FourFourTwo". - Във Франция никой не знаеше за тях, защото бяха в Чемпиъншип. Мислех си, че са отбор по ръгби. Когато ми предложиха, се колебаех. После видях условията в клуба и те бяха на ниво. Не съжалявам, че подписах с "Лестър". Това е най-добрият клуб, в който съм бил."
Президентът на "Ботев" Ангел Палийски с усмивка си спомня за възможността най-сензационният играч в света да бъде привлечен в неговия клуб.
"Наистина бяхме готови да му предложим договор и по това време финансите не бяха проблем - разкрива Палийски. Станимир Стоилов го искаше в отбора. Това отново показва, че Мъри има усет за талантливите футболисти. Сега с радост гледам мачовете на "Лестър" и невероятните неща, които Марез прави на терена. Много се радвам за този отбор и се надявам да стигнат колкото се може по-далеч."


За кратко време Рияд извървява дълъг път в Англия. Когато "Лестър" официално обявява, че Марез е привлечен от "Льо Авър", първият коментар в "Туитър" е на фен, който пита: "Кой по дяволите е този!?" Сега вече всички знаят отговора на този въпрос - Марез е най-добрият футболист във Висшата лига на Англия!
"Щеше да бъде страхотно да играя с футболист от такава класа в "Ботев" - признава халфът на "канарчетата" Орлин Старокин. - Но в България кариерата му едва ли щеше да се развие по същия начин като в Англия. Марез вероятно щеше да се провали като други чужденци в нашето първенство. Едно е да играеш футбол в Англия, а съвсем друго в България. Стискам палци за "Лестър". Това е отбор, който доказа, че не всичко във футбола е само пари."

Мюлер желан от

"Черноморец"

Голямата звезда на "Байерн" Томас Мюлер е бил пред трансфер в "Черноморец" (Бургас) през 2009 г. По това време треньор на "акулите" е Красимир Балъков, а спортен директор - Фреди Бобич. Клубът харчи много пари, преди да бъде ударен от финансова криза.
Мюлер е само на 20 години и играе за втория състав на "Байерн". Балъков и Бобич правят опит да го привлекат в "Черноморец"

. Трансферът е почти готов, когато тогавашният треньор на "Байерн" Луис ван Гаал решава да пробва младока в първия състав. Така Мюлер остава в "Байерн" и се превръща в една от най-големите световни звезди.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама