Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5465913 www.bgdnes.bg

Опичат на ръжен кмета на Батак!

Изтръгват бебета от утробите на майките, държат ги на ятаганите си

Борислав РАДОСЛАВОВ
     Иво АНГЕЛОВ

"Навсякъде - скелети на мъже заедно с дрехите и плътта по тях да гният в безпорядък; черепи на жени с коси, провлечени в праха; кости на деца и бебета. Тук ни показват къща, в която двадесет души са били изгорени; там - друга, в която дузина девойки се прикрили, били открити и до една изклани, както предостатъчно го удостоверят техните кости. Навсякъде - ужаси след ужаси."

Реклама


Това е само малка част, с която американският журналист Джанюариъс Макгахан описва жестокото Баташко клане във вестник "Дейли нюз"! В нощта на 2 срещу 3 май 1876 г. около 5000 българи са зверски убити от безпощадния турски ятаган.


Днес отбелязваме точно 140 години от страшното клане в родопското градче, белязало една от най-мрачните и трагични дати в българската история.


Ролята на Батак в Априлското въстание е била да заеме складовете в околните селища и да осигури провизии на въстаниците в околните територии, да блокира важните пътища и така да попречи на турските войници да получават пратки с провизии. Батак е трябвало да се справи с околните помашки села (Чепино, Корово...), ако се опитат да попречат на въстанието. При разбиване на четите в околните земи останките от тях е трябвало да се съберат в Батак.


Единственият проблем бил, че през цялото време на въстанието Батак е трябвало да се пази сам от турската армия, но рискът е поет.


След началото на Априлското въстание срещу бунтовниците е изпратена многохилядна армия от башибозуци, основно помаци, предвождани от Ахмед ага Барутанлията.
Водачът на въстанието в Батак - Петър Горанов, e делегат на местния революционен комитет в събранието в Оборище.


След първата битка някои от мъжете в Батак решили да преговарят с Барутанлията. Той им обещал оттеглянето на войските си, при условие че Батак се обезоръжи. След като мъжете предават оръжията си, башибозуците ги нападат и ги обезглавяват.

Реклама


След това башибозуците тръгнали по къщите и започнали поголовна сеч. Мъже, жени, бебета и старци били съсичани без капка жал от турската войска. Много от хората решили да се скрият в къщите на богатите или в църквата, които били по-здрави, за да ги предпази от огъня.


Най-ужасната част от клането в Батак е през нощта на 2 срещу 3 май в църквата "Света Неделя". На сутринта на 3 май башибозукът (помаци, турци и цигани) успeли да проникнат в двора на обителта и да избият хората в него.


Макгахан посещава мястото и описва изгорен и унищожен града с вонята на гниенето на хиляди струпани разчленени трупове и скелети на невинните жертви, включително млади жени, деца и неродени бебета, извадени от утробите на бременните им майки.


"Безброй тела, изгорени и овъглени, почернели тленни останки гниеха и изпълваха до половина самата черква, чиито ниски и мрачни арки изглеждаха още по-снизени и по-тъмни. Тяхната картина избождаше окото. Никога не съм могъл да си въобразя неща, ужасяващи до такава степен. Обходихме селището и видяхме същите зверства стотици и стотици пъти. От всички жестокости, безумия и престъпления, извършени някога от турците, клането в Батак е между най-страшните", пише американският журналист.


Едно от най-бруталните убийства в Баташкото клане е това на кмета на градчето и един от организаторите на въстанието Трендафил Керелов. Той е изгорен жив, жестоко измъчван и опечен на ръжен.


Баташките мъченици са канонизирани за светци най-напред от Българската православна църква на 17 май 2006 г. Първата икона, посветена на тях, е нарисувана в манастира "Св. Велика Княгиня Елисавета" в Етна, Калифорния. Пет години по-късно същото прави и Светият синод.


През годините на няколко пъти е имало опити за омаловажаване на Баташкото клане.
Безспорно най-голямата наглост беше демонстрирана през пролетта на 2007 г.

"Баташкото клане е мит, жертвите му са преувеличени, а турското робство е мнимо", твърдяха тогава Мартина Балева и Улф Брунбауер от Института за Източна Европа в Берлинския свободен университет.


Берлинските изследователи изригнаха, че известният Макгахан е преувеличавал турските жестокости и окаяното положение на българското население в репортажите си за потушаването на Априлското въстание.


Двамата изследователи дори подложиха на съмнение костницата, в която се държат останките на близо 2000 жертви. Отричането на Баташкото клане предизвика силно обществено възмущение и дори се стигна до заплахи за живота на Балева, която получи лична охрана.


В началото на тази година в публичното пространство се появи идеята в учебниците по история терминът "съвместно съжителство" да замени "османското робство". В този период попада и Баташкото клане, когато башибозуци са изнасилвали и избивали българки, клали бебета и изгаряли живи български мъже.


"Жителите и преките наследници на жертвите от въстанието в Батак не признават думата "съжителство" с турците. Такова понятие за нас не съществува. В града и до днес помнят близките си хора, които са загинали във въстанието. Някои от родовете са били напълно заличени още тогава", коментира пред "България Днес" Теодора Пейчинова, директор на Историческия музей и уважаван общественик в Батак.


"Говорим си, че заедно с учители и родители трябва да възпитаваме знанието у децата си. Жителите на Батак не са съгласни с подобни определения. Вижда се, че и масово българите са против и не приемат подобни идеи. От всяка фамилия в Батак има загинали във въстанието, които до ден днешен се помнят с техните потомци. Те се срещат с хора, като разказват истории и показват стари снимки. Така показват спомени от първо лице. Това е истинската история", добави Пейчинова.

Виктор Юго описва ужаса

Френският писател Виктор Юго е с огромен принос зверствата по време на Баташкото клане да бъдат разпространени из Европа.

На 29 август 1876 година в Париж той произнася прочутата си реч: "Става необходимост да привлечеш вниманието на европейските правителства върху един, както изглежда, толкова незначителен факт, че правителствата въобще не го забелязват. А фактът е, че един народ бива избит. Къде? В Европа. Този факт има ли свидетели? Един свидетел, целият свят. Правителствата виждат ли го? Не... там под очите ни избиват, опожаряват, разграбват, изтребват, обезглавяват бащите и майките, продават малките момиченца и момченца: именно децата, които са прекалено малки, за да бъдат продадени, ги разкъсват с два удара на сабята; така изгарят семействата в къщите им, именно този град, Батак, например е намален за няколко часа от 9 хиляди жители на 300... именно тук отварят бременните жени, за да убият децата в утробите им... именно тук кучетата гризат по улиците черепите на млади изнасилени момичета, именно тук всичко е ужасно...

Дошъл е моментът да издигнем глас. Всеобщото възмущение се навдига. Има часове, в които човешкото съзнание взима думата и дава на правителството заповед да слуша."

Реклама
Реклама
Реклама