Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5466495 www.bgdnes.bg

"168 часа": Яне Сандански - революционер или чорбаджия и рекетьор

Връзките с тесните социалисти са причина за фаворизирането на македонския войвода през тоталитаризма

На 22 април 1915 г. край село Пирин, Неврокопско (дн. Гоце Делчев), е застрелян от засада Яне Сандански - български революционер, дългогодишен ръководител на Серския революционен окръг на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Известен и като Пиринския орел и Пиринския цар, той е една от най-спорните фигури в освободителните борби на македонските българи.

Реклама

И наистина фаворизираният по време на социализма Сандански е имал доста неясни моменти в биографията си. А образът на прославяния като национален герой войвода е, меко казано, поукрасен от партийната пропаганда след 9.IХ.1944 г. Причината

да бъде възхваляван от комунистическата историография

са връзките му с тесните социалисти на Димитър Благоев.

На този факт обръща внимание и Стоян Бояджиев, български общественик, публицист, юрист и деец на ВМРО-СМД. В предговора към книгата си "Истинският лик на Яне Сандански" той пише за следдеветосептемврийския период:

"Започва масово издаване на художествена литература, рисуваща Сандански като изтъкнат революционер и общественик. В грамадни тиражи се издават романи като "Душманинът на империята" и "Яне" от Костадин Кюлюмов, "Яне Сандански" от Миладин Апостолов, "По стъпките на Яне" от Илия Филянов, "Яне Сандански" от Юрдан Атанасов, "Яне Сандански" от Павел Делирадев. Непрекъснато се публикуваха статии в ежедневния и седмичния печат, пълни с венцеславения към "Царот на Пирина". Връх на всичко писано е книгата на английската комунистка Мерсия Макдермот "За свобода и съвършенство - биография на Яне Сандански". За написването на тази книга на М. М. бе оказана тотална помощ от официалните служби и историци марксисти в събиране на необходимите материали, публикувани в българските вестници и списания до 9.ІIХ.1944 г. Оказана бе също така помощ и от Скопие."

Във връзка с кои разузнавания подозират Яне Сандански, както и защо е обвинен в братоубийство, четете в "168 часа"

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама