Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5468054 www.bgdnes.bg

Затвор за муле на Драгановеца в Германия

Авер на прочутия пернишки наркобос Стоян Кръстев-Драгановеца се сдоби с 8 години затвор, след като съдът в германския град Гьотинген го намери за виновен за трафик на десетки килограми хероин. Присъдата за нашенеца идва пет години след като негов куриер бе спипан през 2011 г. да вкарва 4 кг от наркотика в страната.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес".

Според магистратите българинът е дърпал конците на стройна наркомрежа в Германия, като е изпълнявал преките нареждания на своя бос Драгановеца. Според събраните доказателства срещу бандата Драгановеца е бил мозъкът на цялата престъпна схема. Той е пращал свои доверени лица в големи градове в Западна Европа. Там подопечните на перничанина установявали контакти с местни дилъри и ежеседмично ги зареждали с качествена и евтина дрога. Хероинът бил осигуряван от самия главатар, който го внасял в България по добре разработен канал от Турция. Връзката с южната ни съседка били бивишите шефове на СИК в Добрич - Големия и Малкия Котарак. У нас наркотиците били препакетирани и скривани в специални оловни тайници в скъпи авомобили, за да не се буди подозрение при преминаването на границите. Зад волана на колите сядали мулета с чисти криминални досиета, които срещу прилични хонорари разкарват дрогата из големите европейски градове. Хероиновата афера излязла на бял свят, след като немските криминалисти влезли в следите на нашенците и веднага започнали да подслушват телефоните и да следят кореспонденцията им. Стана ясно, че осъденият в Гьотинген трафикант спазил чинно правилата на омертата и отказал да съдейства по какъвто и да било начин на тамошните власти. Той не споменал нито едно име на други участници в групировката. Според запознати със случая той ще трябва да бъде екстрадиран у нас. Тук делото за наркотрафик срещу шефа му и останалите членове на банда продължава да е висящо. В България бригадата на Драгановеца беше разбита през ноември 2012 г. Спецслужбите у нас получиха едновременно сигнал от Турция и Германия, че се готвела голяма пратка хероин от Босфора. Антимафиотите сгащиха Кръстев и дясната му ръка Димитър Димитров - Малкия Котарак в центъра на Перник. Във "Фолксваген Фаетон", управляван от добричлията, ченгетата намериха 69 пакета хероин с общо тегло около 36 кг. В мерцедеса на Кръстев пък са открити много мобилни телефони с български и чуждестранни СИМ карти, 50 боеприпаса 22-ри калибър, различни суми в левове, турски лири и 57 000 евро. В два гаража, наети от Драгановеца, изскочиха още три мерцедеса, снабдени със специални оловни тайници под акумулаторите. Няколко месеца след зрелищната акция Софийският градски съд уважи искането за екстрадиция на наркобоса в Германия, под условието, че той ще бъде връщан периодично у нас заради делата срещу него тук. През февруари т.г. две от колите на съпругата на пернишкия наркобос лумнаха като факли пред семейното имение. Ортакът на Драгановеца Малкия Котарак в момента е под домашен арест, като съгражданите му от Добрич често подавали сигнал в полицията, че той се разхождал необезпокоявано по улиците.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама