Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/5468247 www.bgdnes.bg

Сензацията "Лестър" със 170 млн. по-богат

Сензацията е факт! "Лестър" стана шампион на Англия и сътвори най-голямото чудо в съвременната история на футбола! "Лисиците" са недостижими на върха два кръга преди края на първенството. Те имат аванс от 7 точки пред втория "Тотнъм", който стигна само до 2:2 в лондонското дерби с "Челси" и така сложи край на мечтите си.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес"!


Изненадващият шампион празнува вече второ денонощие. Целият град Лестър се събра пред дома на голмайстора Джейми Варди, където феновете куфяха до сутринта. Именно в дома на английския национал всички съотборници от "Лестър" изгледаха ключовия мач на преследвача "Тотнъм" и посрещнаха шампионската си титла. Цялото интернет пространство е залято от видеоклипчета с еуфорията на играчите. Капитанът на първенците Уес Морган дори е влачен по земята от свой съотборник в изблик на екстаз. Останалите шампиони разливат шампанско и крещят.
"Лестър" ще стане по-богат най-малко със 170 милиона паунда след шокиращия си триумф, сочат бързите изчисления. Само за титлата си във Висшата лига клубът от Източен Мидланд прибира директно награден фонд от около 90 млн. паунда. "Лисиците" имат гарантирано място и в груповата фаза на Шампионската лига, където ще заработят минимум още 10 милиона. За всяка победа в турнира се начисляват нови 1,2 млн. паунда, а за равенство - 390 000 паунда. Огромен приход постъпва в касата на "Лестър" и от правата за телевизионно излъчване - минимум 70 млн. паунда.


Мениджърът Клаудио Раниери, който за първи път в кариерата си става шампион, ще получи 5 милиона паунда бонус за спечелването на титлата, съобщава английският вестник "Телеграф". В договора на италианеца има специална клауза, която му гарантира сумата. 64-годишният специалист подписа с "лисиците" през лятото, като контрактът му е за 3 години и в него са заложени различни бонуси.
Раниери призна вчера, че остава твърдо в "Лестър", въпреки че към него има интерес дори от националния отбор на Италия. В новия си договор специалистът ще получи удвояване на заплатата, която ще стане 3 милиона паунда на сезон.
В същото време играчите на "Лестър" няма да гушнат допълнителни пари за титла според предварителните договорки. Схемата на разплащане, която подписали преди сезона, предвижда общ бонус от 6,5 милиона паунда за състава, ако завърши кампанията на 12-о място или по-напред. В договора обаче няма допълнителна клауза, при положение че тимът стане шампион. Футболната асоциация в Англия забранява промяна на договорените бонуси след старта на сезона.
Тайландските собственици на "Лестър" успокоиха феновете, че отборът няма да бъде разпродаден това лято независимо от какви оферти ще постъпят за героите на тима. Аяват Сриваданапраба, син на клубния президент Вичай, изгледа на живо решителния двубой на "Стамфорд Бридж".
"Всички футболисти искат да останат в "Лестър" и да продължат да играят заедно. Те искат да разберат какво още могат да постигнат с този отбор, така че продажбата на играчи не стои на дневен ред за ръководството", отсече босът. Аяват обясни още, че когато той и баща му са пристигнали в Лестър преди шест години, дори и в най-смелите си мечти не са очаквали шампионска титла.
"Много съм горд. Радвам се за моите играчи, за президента, за целия екип в "Лестър", за феновете и за целия град. Чувството е невероятно. Не съм очаквал, че ще постигнем подобен успех", заяви щастливият Раниери. "Аз съм прагматичен човек. Целта ми бе да печелим мач след мач и отборът да подобрява играта си седмица след седмица. Никога не съм си и помислял, че това може да ни отведе толкова далеч. Играчите бяха фантастични. Тяхната борбеност, дух, всеотдайност ни донесе този триумф. Във всеки мач те се бореха един за друг, а аз обичам да виждам подобно нещо в моите футболисти. Те заслужават да бъдат шампиони", продължи италианецът.
"Оставам в "Лестър". Този сезон не може да бъде повторен. Догодина ще се борим за място в десетката. Да се надяваме, че ще продължим да се развиваме и да играем добре. Винаги съм вярвал, че един ден ще спечеля титла. Аз съм същият човек, който бе уволнен от Гърция. Може би някои хора там забравиха каква е моята кариера", допълни наставникът.
"Ако бях спечелил тази титла в началото на кариерата ми, вече щях да съм забравил. Но сега вече съм възрастен човек и ще я помня. Футболистите са сърцето и душата. Моят призив към феновете ни е да продължават да ни подкрепят така. Ние пък искаме да станем още по-добри", завърши 64-годишният Раниери.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама