Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5468391 www.bgdnes.bg

Деца шмъркат, пушат и въртят кючеци

Иво АНГЕЛОВ

Изродщина и бруталност! Безотговорни майки буквално се гаврят с децата си, показвайки снимки и клипове, заснети с мобилни телефони.


3-годишно момченце от варненското село Синдел имитира шмъркане на кокаин на снимка, която се появи във фейсбук със заглавие "Малкото наркоманче на мама и тати".

Реклама


Цунами от коментари заляха поста, а възмущенията не закъсняха. Оказа се, че малкият "наркоман" се казва Младен, а по думите на майка му "наркотикът" във формата на наредени линии бил най-обикновено брашно. Според майката Надежда снимката е публикувана от 13-годишната сестра на момченцето като нелепа шега. Жената се оправда, че докато голямата й дъщеря снимала братчето си, тя готвела в другата стая. Разбирайки за стореното, майката дори набила и двете си деца.
Сестричката Стилияна била вдъхновена за фотосесията от подобни публикации в интернет и решила да си направи шега, която шокира родната общественост.
Жителите на Синдел описват семейството на "малкото наркоманче" като много добро, а Надежда - като съвестна майка. Мъжът й работел в Германия и тя била принудена да отглежда сама трите си деца. Двете й големи момичета ходели на училище, а Младен посещавал детска градина.


Сърцераздирателната история на майката обаче не трогна социалните служби, които твърдо са решени за разнищят отношенията в семейството. Предстои изготвянето на доклад, който да прецени дали е необходима намеса от страна на полицията и прокуратурата. Българското законодателство категорично защитава майките и деца трудно могат да им бъдат отнети, но социалните ще проверят ситуацията в детайли.


За съжаление, случаят с шмъркащия 3-годишен Младен не е първи, а много вероятно няма да е и последен. През последните няколко години обществото ни настръхна срещу няколко издевателства над деца, които лъснаха в мрежата.


През септември 2013 година се появи скандално видео, в което майка поощрява сина си и съседско хлапе си да пушат и да пият кафе. Едното от децата във видеото е на видима възраст 2-3 години, а в записа се чува как майка му казва: "Хайде, пуши". Същата цигара секунди по-късно отива в ръцете на малко по-голямото, на което жената нарежда: "На, пуши ти и после да ми дадеш". Майката дава наставления на детето да тръска в пепелника, за да не падне пепелта на пода.


Впоследствие стана ясно, че таткото и майката са разведени. Родителските права били при бащата и детето живее постоянно с него. Клипчето е снимано, докато детето е било при майка си за редовно свиждане. Според специалистите в агенцията за закрила на детето "пушенето" е заснето като отмъщение именно заради отнетите родителски права.

Реклама


Пред "България Днес" тогава бабата и дядото на едно от децата разказаха, че 19-годишната майка била изключително безотговорна и често изчезвала, без да се обажда с месеци.


През март 2015 г. клип с тригодишно дете, което пуши цигара, отново взриви обществото. В клипчето се чува как женски глас подканва малкото момиченце да пуши. Говори се на ромски. Оказа се, че майката е на 20 години от Брестовица. Момиченцето пушач се казва Златка, а потресаващото видео се появи на фейсбук профила на Гинка, братовчедка на безотговорната майка. След като случаят придоби сериозна популярност, всички замесени пълнолетни лица обясниха, че историята била една голяма шега.


Два случая от тази година отново повдигнаха въпросите за това как някои родители възпитават децата си.


Бесен кючек танцуваха малчугани в училище "Васил Левски" във Вълчи дол, а кръшните им ритми се появиха на видео в интернет през март т.г. Класната им ръководителка обаче ги защити, че така се упражнявали за деня на талантите, който се провежда в школото. "Това е един вид компромис от моя страна. За децата, които танцуваха кючек в класната стая, това е някаква любовна турска песен. Те я пуснаха във връзка с дни на талантите, които се провеждат в нашето училище. Не виждам нищо лошо в техните танци", заяви преподавателката Маргарита Димитрова.


Последният скандален случай е от миналия месец, когато отново на видео се видя, че ученици пушат в клас в СОУ "Св. Патриарх Евтимий" в Пловдив. Появиха се предположения, че става въпрос за марихуана, но те категорично отрекоха.
Четиримата ученици от записа веднага са били извикани в училището заедно с родителите им. Те твърдят, че са пушили обикновени цигари, а не марихуана. Пушенето на каквото и да било обаче на територията на училището е забранено.
На педагогически съвет беше взето решение учениците да бъдат наказани с общественополезен труд, тъй като оставаше по-малко от месец до завършването им. Така всеки ден до абитуриентския си бал те бяха санкционирани да чистят двора на училището.

Реклама
Реклама
Реклама