Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5468617 www.bgdnes.bg

Нови свидетели изскачат срещу Ембака

Няколко нови свидетели ще разпитват разследващите за кървавия инцидент на главен път Е-79, при който с камък е убит бившият легионер Николай Чивиев. Това съобщиха за "България Днес" от Окръжната прокуратурата в Благоевград, който разнищва случая. Бизнесменът Емил Първанов-Ембака е обвинен за смъртта на бившия наемник от Френския легион на 26 юни 2015 г.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме в хартиеното издание на "България Днес"

Реклама


Все още не е ясно дали прокуратурата ще иска продължаване на срока на разследването. Много е възможно това да се случи, ако показанията на новите свидетели налагат извършването на допълнителни процесуално-следствени действия или още разпити, уточниха от прокуратурата. Наблюдаващият ще прецени дали да иска още време за разследване едва след като се анализират показанията на призованите нови свидетели.
До момента своите версии за случилото се на Е-79 са представили явни свидетели и един анонимен. Именно тайният очевидец на кръвопролитието е дал най-верните, точни и обективни показания. Той се оказал на мястото и случайно снимал какво се е случило между Ембака и Легионера. Въпросният очевидец не бил познат нито на обвинения за престъплението, нито на убития. Според близки до разследването в показанията си анонимният свидетел твърдял, че Ембака е действал при самозащита. Колата му е била преследвана, а стъклото счупено.
До убийството се стига, след като Емил Първанов преминал с автомобила си през строящия се участък от пътя. В това време бившият легионер работел на обекта. След шеметно преследване с автомобили Първанов и служителят на фирма "Агромах" Николай Чивиев се сбиват, като в мелето Ембака хваща голям камък и разбива главата на бившия легионер.
На път за болницата Чивиев починал. Веднага след убийството Ембака избяга и се скри. Той бе обявен за общодържавно издирване, а по-късно по следите му тръгнаха и спецченгетата от Интерпол. Въпреки това нито нашите, нито чуждите полицаи успяха да влязат в дирите на беглеца. Той се предаде сам след 135 дни в нелегалност.
Докато Ембака бе в неизвестност, се разнесе слух, че той е напуснал страната само за седмица-две, докато полицаите бяха мобилизирани да го търсят под дърво и камък. След като шумотевицата около бруталното убийство отминала, беглецът се върнал инкогнито в България. Според мълвата в санданското село Лешница, където семейството на Ембака има къща и ферма, любовта към 5-годишната му дъщеря била основната причина да се предаде. Бащата изпитвал огромна привързаност към малкото момиченце и не можел и ден да живее, без да го види. Хлапето ходело на детска градина в селото. Тези слухове така и не се потвърдиха, а междувременно Ембака се предаде през ноември 2015 г.
Откакто е в килия, той нито веднъж не е искал мярката му за неотклонение да бъде променена от "задържане под стража" в по-лека. Като причина за това хора от неговото обкръжение сочат страха от мъст заради убийството. Веднага след като легионерът издъхна, негови бивши колеги подготвяли план сами да раздадат правосъдие, вместо да чакат това да се случи по установения ред. Докато Ембака се криеше, неизвестни мъже заплашвали семейството му. Писмо със злокобни закани за саморазправа с Емил Първанов е получено в дома му. То е приложено към материалите по делото.


Неизбежна самоотбрана

За престъпление, извършено при неизбежна самоотбрана, ще пледира адвокатът на обвинения - Росен Недин. Това заяви самият защитник още след като клиентът му се предаде. Адвокатът разполагал с доказателства, че починалият Чивиев имал агресивен характер. В резултат на буйния му нрав преди повече от 14 години Легионера бил осъден на 1 година затвор за причиняване на средни телесни повреди, от които настъпила и смърт.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама