Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5471091 www.bgdnes.bg

Петър Митанов: Оригиналът е носен на Тодор Живков

Ръкописът е реликва за България, в момента е добре защитен

Оригиналният ръкопис на "История славянобългарска" е бил занесен на ръце при соцлидера Тодор Живков. Това се случва след изчезването на сборника от Зографския манастир през 1984 година. За кражбата е обвинен прочутият ни реставратор ст.н.с. д-р инж. Петър Митанов. По същото време той е научен ръководител на група по документиране и реставрация на историческите ценности в манастира "Св. Георги Зограф" в Света гора.


"В момента оригиналът се намира в Зографския манастир. "Историята" се върна там през последната година на президентството на Петър Стоянов. Тя е реликва за България. По онова време гърците искаха да обявят, че манастирът си е техен. Затова нашите тайни служби от ДС я прибират. Други времена бяха тогава", разкри пред "България Днес" специалистът по културни ценности.

Реклама


"Аз работих в Зографския манастир от 1982 до 2002 година. Само службите знаят къде е бил по това време ръкописът, тяхна си работа. Твърди се, че е стигнал и до Тодор Живков", казва Митанов.


"Тогава игумен на манастира беше Ефтимий, а библиотекар - дядо Пахомий. Погледнато логично, никой не носи вина за изчезването на книгата тогава. Излишно се раздуха цялата тази история, и то от инат. Много хора забравиха, че манастирът все пак е на гръцка територия. А с гърците шега на бива", добавя реставраторът, спасил 7000 ценности във и около българския манастир на Света гора.


"Гръцката страна заведе дело срещу мен за изчезването на "История славянобългарска". Оправдаха ме напълно, делото отдавна е приключено. Сега има гръцка полиция край всеки манастир. Ръкописът е защитен", убеден е Митанов, след като оригиналът се връща в истинския си дом - Зографския манастир. По време на процеса срещу него той два пъти пише до тогавашния президент Петър Стоянов за съдействие и протекция от страна на държавата, но реакция няма.

Митанов първи забелязва, че автентичният ръкопис е заменен със зле направено копие. Той е убеден, че оригиналът е взет от директора на тогавашното разузнаване ген. Бриго Аспарухов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама