Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5471297 www.bgdnes.bg

ЕК препоръча отпадане на визите за Турция (обзор)

Страните членки трябва да решат до края на юни

Европейската комисия подкрепи отпадането на визовия режим за граждани на Турция и призова Европейския парламент и страните членки да го отменят, предадоха агенциите.

Турция все още не е изпълнила пет от 72-те изисквания, необходими за въвеждането на безвизов режим в шенгенската зона, но очаква това да се случи съвсем скоро, съобщи зам.председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс.

Реклама

Предложението на комисията е визите да отпаднат до 30 юни тази година.

Тимерманс уточни, че се въвежда и

механизъм “бърза отмяна”

на безвизовото

пътуване,

ако някое европейско правителство прецени, че има проблем. Точно за това настояваха Франция и Германия, които миналата седмица предложиха промяна на правилата за Шенген.

Предложението на комисията е част от сделката ЕС-Турция, с която евространите се опитват да спрат бежанския поток от Сирия. Тя включва и отпускането на до 6 млрд. евро помощи за бежанците в Турция, както и ускоряване на преговорите ѝ с ЕС за членство.

На теория след отпадането на визите повече от 80 милиона турци ще могат да пътуват свободно в шенгенското пространство. На практика обаче от отпадането на визите ще могат да се възползват много малко турци, тъй като този режим действа само при биометричните паспорти, а Анкара все още не издава масово такива, коментира в. “Гардиън”. На Турция се дава време до края на годината, за да подобри своите паспорти така, че да покрият най-новите биометрични стандарти.

Турция все още не е привела антитерористичното си законодателство съгласно стандартите на Съвета на Европа за спазване на човешките права. Тя

закъснява с

реформата на

антикорупционните

си закони,

защитата на личните данни, съдебното сътрудничество и връзките с Европол.

Сега страните членки на ЕС и Европейският парламент трябва да вземат окончателно решение за отпадането на визите. Това обаче може да отнеме време, съобщава тв “Франс 24”. Евродепутатите са разделени дали да подкрепят отменята на визите, тъй като според някои ЕС отстъпва твърде бързо по някои въпроси пред Анкара.

ЕК предложи също държавите от ЕС, които решат да не приемат мигранти, да плащат по 250 хиляди евро за неприет бежанец. Комисията обяви Косово за напълно готова за отпадане на визите.

Реклама
Реклама
Реклама