Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5471799 www.bgdnes.bg

Валери Симеонов към българите в чужбина: Безродници, мотаете ми се в краката. Те: Ние сме най-големият инвеститор и ваш работодател!

Омбудсманът Мая Манолова отива утре при премиера Борисов за Изборния кодекс със сънародници от чужбина

“Както на вас никой не ви пречи да уредите личния си живот както намерите за добре, така не ни се мотайте в краката, когато се опитваме да намерим решение на 25-годишни проблеми, сътворени от безродни политици и безродни капризничещи псевдосънародници.”

Реклама

Това написа от имейла си в телевизия СКАТ лидерът на НФСБ и съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов до живеещата в Ню Йорк Елена Хамбарджиева, активистка в протестите срещу измененията в Изборния кодекс. По предложение на ПФ парламентът прие, че в чужбина ще се гласува само в дипломатическите представителства. По изключение ще се откриват допълнителни секции, но ако държавата не е член на ЕС, условието е населеното място да е с над 1 млн. жители и най-малко 100 от тях да са заявили предварително, че искат да гласуват. За българите в държави от ЕС е достатъчно само второто условие. Вече седмица българите зад граница протестират срещу ограничаването на конституционното им право на глас.

В писмото си Симеонов квалифицира протестите като “вдигане на патардия, за да сме по-демократични, по-различни и по-екзотични и да ни забележат медиите”. Кара се, че секциите, в които трябва да се командироват служители, излизат скъпо на държавата, навън се гласува малко. Българите в чужбина реагираха с отворено писмо.

“Всички сме с

Елена и всички

сме Елена”,

написаха те, след като Симеонов обясни пред телевизия BIT, че посланието му било лична кореспонденция. “Оттук нататък лични отношения той ще има с хиляди българи в Ню Йорк, Бостън, Чикаго, Мелбърн, Цюрих, Сан Франциско, Париж, Брюксел, Атина, Лондон, Франкфурт, Мюнхен и десетки други градове”, заричат се те в писмото. Напомнят, че мнозина от тях плащат данъци в родината и че са най-големият инвеститор в нея с близо 3 млрд. лева на година. И че всички българи, независимо къде живеят, са негови работодатели, а не хора, които “му се мотаят в краката”. Поведението на Симеонов е не само неетично, но и опасно, заявяват още те.

От “Протестна мрежа” поискаха политикът да се извини и да подаде оставка като депутат.

Като “фашизоидно решение” и “фатална историческа грешка” определи този текст от Изборния кодекс лидерът на ДОСТ Лютви Местан. Не може конкретни политически казуси да се решават за сметка на фундаментални права. Това е престъпление с тежки последици за единството на българската нация, продължение на възродителния процес, коментира още той. В партийната централа били залети от протестни писма на български граждани и от страни извън Турция като САЩ, дори Западните покрайнини. Напомни, че президентът е поставен пред изпитание дали да наложи вето.

Омбудсманът Мая Манолова инициира среща с премиера Бойко Борисов и представители на български организации, която ще се проведе още утре. Сънародници вече ѝ представили над 6 000 подписа срещу ограничаване правото на вот. Ще се прецени дали омбудсманът да внесе жалба до КС. Преди всичко Манолова изчаква евентуално вето на президента.

Реклама

Цветозар Томов: Ако

остане така, трябва

промяна в конституцията

Социологът и говорител на ЦИК Цветозар Томов обори във фейсбук лансирани от Валери Симеонов твърдения за гласуването в чужбина:

1. Не е вярно, че цената на гласовете извън страната е толкова висока. Най-скъпи са гласовете на хората с увреждания, гласуващи в подвижни избирателни секции. Ако ще въвеждаме икономически съображения, да започнем ли с тях?

2. Не е вярно, че увеличаването на секциите в Република Турция е довело до увеличаване на гласовете оттам. Тъкмо обратното - през 2014 г. гласовете извън Турция за пръв път бяха с 50% повече. В Турция намаляха.

3. Не е вярно, че секциите извън страната досега са били излишно много, тъй като хората не гласуват. През 2014 г. средният брой гласуващи в една секция там надхвърля 300 души, а в страната е по-малък.

Две са възможностите - да се увеличат секциите извън Турция или да се пречи на всички българи в чужбина да гласуват, която именно бе приета, заключава Томов. И пита: “Ако все пак смятаме, че който живее в чужбина, не трябва да има същите избирателни права както този, който живее в страната, защо не искаме промяна на чл.26, ал.1 от конституцията? Защото е по-трудничко или защото ще проличи колко цинични диваци сме?”

Реакцията на Симеонов не закъсня - обвини говорителя на ЦИК, че е един от “Протестна мрежа”.

Реклама
Реклама
Реклама