Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5471810 www.bgdnes.bg

Давутоглу и Ердоган на нож, чака се оставка на премиера

Турският президент Реджеп Ердоган проведе кризисни разговори с премиера Ахмет Давутоглу, съобщи “Блумбърг”. Срещата бе изтеглена с един ден и се проведе на фона на спекулации, че има сериозно напрежение между двамата и министър-председателят ще подаде оставка.

Знаци за подобен конфликт се появиха още миналата седмица, когато ръководството на управляващата Партия на справедливостта иззе функциите на Давутоглу като лидер на местните структури.

Реклама

“Важно е да не забравяш как си стигнал дотук и какво трябва да правиш”, каза в сряда Ердоган, без да конкретизира за кого са думите му. Давутоглу пък обяви на свой ред, че е готов да напусне всеки пост, но не и да навреди на партията си.

Като причина за евентуално оттегляне от премиерския пост на Давутоглу се посочва борбата за власт с Ердоган. Държавният глава иска да въведе президентска власт в Турция вместо сегашната парламентарна система, а това ще остави премиера извън играта, твърдят експерти.

Според някои спекулации оставката на Давутоглу е обвързана със сделката за бежанците с ЕС и отпадането на визите за турците за шенгенската зона. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама