Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5472257 www.bgdnes.bg

Втори съд: Килърите Сумиста, Вълев и Кеца в затвора до гроб (обзор)

Апелативният съд във Варна ги призна за виновни, че са поръчали убийствата на бизнесмена Румен Рачев и адвоката Петър Лупов

Георги Вълев, Петър Стоянов-Сумиста и бившият бодигард на Бай Миле - Васил Костов-Кеца, ще лежат дживот за убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев и на адвоката от В. Търново Петър Лупов.

Реклама

Това реши в сряда Апелативният съд във Варна за втори път, след като присъдите за мокрите поръчки по делото “Килърите” бяха отменени веднъж от Върховния касационен съд (ВКС) и процесът беше върнат за разглеждане от друг състав.

Янко Попов-Туцо от Самоков е оправдан по обвинение, че е помагал на Килърите при убийството на Рачев. Присъдата му е намалена на 10 г. затвор по обвинение за участие в бандата.

Той е на свобода

с гаранция от 30

хил. лв. заради

сънна апнея

Невинен при повторното разглеждане на делото се оказа Райчо Стойнев-Хижаря. Бившият полицай Петър Атмаджов, който е бил шофьор на Георги Вълев, вече изтърпя наказанието си от 4 г. затвор за побой над либийски гражданин.

Петър Стоянов-Сумиста, Янко Попов-Туцо, Васил Костов-Кеца, Методи Иванов и Георги Петков-Дачи бяха арестувани през юли 2010 г. заради убийството на Юри Галев от Самоков. Съдът обаче ги пусна без мерки за неотклонение и това покушение още не е разкрито. Дачи беше разпознат от Камен Балбузанов-Куката и Ивайло Иванов-Джованитито като стрелеца, който се опитал да ги убие през 2005 и 2008 г. Дачи беше осъден на по 20 г. затвор за двете покушения.

Месец след освобождаването им от ареста заради убийството на Юри Галев Сумиста, Кеца и Туцо отново попаднаха зад решетките - този път с Георги Вълев и останалите по делото “Килърите”. ГДБОП под ръководството на прокурор Ася Петрова бяха събрали достатъчно доказателства, че са участвали в убийствата на Румен Рачев от Шумен, Петър Лупов от Велико Търново и Борислав Георгиев от София, който е приближен на бизнесмена Христо Ковачки. Ако ВКС потвърди присъдите, Килърите ще лежат в затвора само за убийството на първите двама, защото бяха

оправдани за

Реклама

покушението над

Георгиев

и то отпадна от делото.

Ето и случаите, за които Килърите бяха осъдени.

През август 2008 г. великотърновският бизнесмен Георги Вълев поръчал на приятеля си Петър Стоянов-Сумиста убийството на адвокат Петър Лупов. Сумиста наредил на Васил Костов-Кеца да организира покушението, който пък наел Владимир Филев за мократа поръчка. Последните двама изучавали навиците на адвоката. Кеца наредил на Филев да го застреля пред гаража му на 25 март 2009 г.

В началото на годината, преди Лупов да бъде убит, Вълев поръчал на Сумиста и убийството на Румен Рачев. С организацията отново се заел Васко Кеца. За килъри избрал Владимир Филев и Георги Георгиев. Кеца заедно с двамата наемници заживели във Варна и всеки ден ходили до Шумен, за да изучават навиците на мишената. Убийството на Рачев се забавило заради операция на бизнесмена на 13 юни 2009 г., но на 3 юли Филев и Георгиев изпълнили задачата и застреляли Румен Рачев пред болницата, където се лекувал. След убийството Васко Кеца ги откарал във Варна, а по-късно ги скрил в хижа, стопанисвана от Райчо Стойчев. В края на юли Владимир Филев и Георги Георгиев са били отведени от Васко Кеца и изчезват безследно. През 2011 г. са открити овързани с бодлива тел останки от трупове край софийското с. Железница. ДНК експертиза доказва, че това са труповете на двамата, въпреки че и до днес Филев се издирва с червена бюлетина от Интерпол.

Според прокуратурата мотив за убийствата на адвокат Лупов и Румен Рачев са

финансови

отношения

между

акционерите в

бившата Тракия

Банк

Георги Вълев и Румен Рачев са били ангажирани с уреждането им, а Вълев дължал пари на Рачев. Адвокат Лупов пък работил заедно с Вълев по казуса, но предал интересите му. Братът на Георги Вълев беше един от големите акционери в Тракия банк.

Освен за убийства подсъдимите по делото "Килърите" са осъдени и за палежи, побоища, лихварство и незаконно оръжие. След решението на апелативния съд делото отново ще се разгледа от ВКС. През 2015 г. последната инстанция отмени само доживотния затвор за убийствата. Килърите обаче имат влезли в сила присъди за участие в престъпна група -Петър Стоянов - 15 г. затвор, Васил Костов-Кеца - 10, а Янко Попов - 5 г. 

Цветан Цветанов: Не позволих да бъде използвано МВР

- Г-н Цветанов, как коментирате решението на Варненския апелативен съд? Вижда ли се краят на тази почти 6-годишна сага?

- Спомням си много добре как започна всичко през 2010 г., каква енергия хвърлиха всички, които работиха по това дело - от страна на МВР Калин Георгиев, Станимир Флоров, Вальо Цоновски, разбира се, с активната работа на прокуратурата в лицето на Ася Петрова, тогава в окръжна прокуратура - Шумен. Искам да благодаря на всички, които работиха активно, за да може днес да има действително справедливост. Надявам се, че това е удовлетворение за безсънните нощи на всички тези колеги. А и това е добре за държавата, защото е може би единственото дело в 25-годишния преход, което има подобно развитие, с изключително съществени реални доказателства, които са взети предвид от съда на всички инстанции. 

- Безпрецедентно е.

- Да. Това е делото, което може да бъде давано като единственото в 25 г. преход.

- Спомням си, че благодарение на управленското ви решение да премахнете анонимното купуване на симкарти тръгнахте по следите.

- Оттам тръгна разплитането.

- Бяхте обвиняван, че делото се политизира, че целите да извадите някакви дивиденти за себе си. Кой се опита да политизира?

- Въпреки политическите оценки за моята работа като вицепремиер и министър на вътрешните работи силното ми качество е, че не позволих да бъде използвана системата на МВР за политически цели и за политически репресии. Единственото, към което съм се стремял - и това го знаят всички ръководни кадри, с които пряко съм ръководил министерството, имахме една-единствена цел - да върнем доверието на българските граждани в системата МВР, на Европол - в това, че България може да бъде надежден партньор в съвместната борба срещу трансграничната организирана престъпност, и доверието на евроатлантическите ни партньори по всички знакови операции, по които в момента има и течащи дела, но и много осъдителни присъди, които дадоха възможност да бъдем сочени за пример в борбата срещу тежката организирана престъпност в периода 2009-2013 г.

- Делото бе връщано вече от трета инстанция, където предстои да отиде и сега, за да се доразпитат свидетели.

- Точно така. Всичко това е направено и са изпълнени указанията на ВКС. Но тук е много важно да се знае, че те имат окончателно влезли в сила присъди от ВКС за организирана престъпна група за рекет. Всъщност само частта за убийствата се върна за доразглеждане и в момента имаме потвърждение на това.

- На фона на всичко това в Брюксел Радан Кънев е казал, че ГЕРБ е в началото на края си заради разрив между вас и Бойко Борисов.

- Това е толкова несъстоятелно да бъде коментирано, че просто бих препоръчал да се запознае с хронологията на едно такова дело, за което си заслужава да бъде поздравен дори и политическият ти опонент, ако ме възприема за такъв.

Реклама
Реклама
Реклама