Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5472704 www.bgdnes.bg

Свръзката на Любо Гребеца духва в САЩ

В пълна нелегалност е минал посредникът при предаването на откупа за отвлечен от кръвожадната банда "Наглите" на Любомир Димитров - Любо Гребеца. Вуйчото на похитения Юлиян Лефтеров-Конфуто - Александър Чонков, е забегнал в САЩ, като преди това е прибрал 10 хиляди евро от общо 50 бона.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме в хартиеното издание на "България Днес"

Реклама

Остатъкът взели бандитите. Това разкриват пред "България Днес" запознати със заплетения трилър около отвличанията и убийствата на Юлиян Лефтеров-Конфуто и Иван Пайнавелов-Сапата през януари и април на 2009 г. Труповете на двамата застреляни бяха открити закопани край софийските села Плана и Железница година по-късно. Единствен подсъдим за двете брутални престъпления е Любо Гребеца, макар че в тях са участвали още трима - Иван Пайнавелов-Сапата, Даниел Димитров - Данчо Релето и "маскираният непознат". Последният герой от бандата е бил винаги със скрито лице. До момента не е установено кой е той. Неговата самоличност е известна на Любо Гребеца. Той обаче мълчал при разпитите. Мистерията няма как да бъде разбулена и от Сапата, който е ликвидиран от Гребеца. Данчо Релето пък не смеел и гък да каже по въпроса, защото се страхувал за живота си. Той предаде авера си Любо Гребеца и стана защитен свидетел на прокуратурата, за да отърве собствената си кожа от затвора.

Отвличането на Конфуто е замислено като план за изкарване на бързи пари от откуп с участието на самия "похитен". В схемата той става доброволна жертва на аверите си. Те се надяват да приберат малко над 1 млн. откуп от вуйчото на Конфуто - Александър Чонков, от дълги години емигрант в Канада. Огромната сума няма нищо общо с възможностите на роднината. След дълги преговори се стига до споразумение за размера на откупа. Похитителите склоняват да получат 50 хил. евро за живота на Конфуто, който вече е бил мъртъв от месец. Аверите на Любо Гребеца преговаряли за откупа с вуйчото на Конфуто - Александър. Те настоявали той да присъства на предаването на парите, защото се страхували от бащата на отвлечения. Знаели, че Георги Лефтеров е ловец, има законно оръжие, и допускали, че при сделката е възможно да ги изпозастреля.
Договорено било торбата с парите да бъде предадена от Александър на бул. „България“ и Околовръстното шосе на София. Бандитите предварително огледали мястото. Избрали мост, на който нямало процепи, през които от булеварда бащата на Конфуто би могъл да открие огън по тях. В уречения час и двете страни се явили на мястото. Похитителите пуснали въже, на което вуйчото вързал торбата с парите. Престъпниците я изтеглили и изчезнали.
Според обвинителния акт "Наглите" са прибрали 40 хил. евро за вече мъртвия Юлиян. Семейството му обаче сложило в пакета 50 бона. Според тях 10 хилядарки са прибрани от посредника Александър, който скоро след това изчезнал от България. Самият Чонков заяви преди време публично, че няма нищо общо със смъртта на племенника си. Участвал в схемата, за да му помогне.
По данни на близките на убития Лефтеров обаче нещата не стояли така, роднината се криел в САЩ. Той не можел да бъде открит, за да бъде призован и да се яви да свидетелства по делото срещу Любо Гребеца, което ще се гледа в Софийски градски съд (СГС) на 9 май за пореден път.

Искат 500 000 лв. кръвнина

500 хил. лв. кръвнина ще поискат родителите на Юлиян Лефтеров от подсъдимия за убийството му Любомир Димитров - Любо Гребеца на заседанието в понеделник. По тяхно искане адвокатът им Христо Чолаков ще депозира молба пред съда за промяна на статута в процеса на Данчо Релето. Според Лефтерови той трябва да стане подсъдим, защото е участвал в престъплението, а не да бъде защитен свидетел. Почернените родители са наясно, че ако съдът уважи искането им, ще наложи връщане и коригиране на обвинителния акт и ново протакане във времето. Дотук Лефтерови чакаха 7 години случаят да влезе в съда, а делото все още не е тръгнало по същество след три отлагания.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама