Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5472908 www.bgdnes.bg

Бивша топсъдийка извади от ареста шофьор, обвинен за мащабна контрабанда на цигари

Евдокия Кемалова, която даде доживотен затвор за убиеца на Белнейски, обори прокуратурата

38-годишният  шофьор Петър Хубенов излиза от ареста след 3 месеца престой зад решетките. Той беше заловен в края на януари с 5 милиона къса контрабандни цигари на граничен пункт Капитан Петко войвода. Те са били скрити в тайник на цистерна, превозваща от Гърция въглероден диоксид. Стоката се оценява на 2 млн. лева.

Реклама

Пловдивският апелативен съд потвърди определението на хасковския окръжен, който пусна преди Великден Хубенов под домашен арест. Това стана след убедителна защита от адвокат Евдокия Кемалова, която само допреди няколко  месеца беше апелативен съдия в Пловдив. В продължение на 45 минути в качеството си на адвокат тя изнесе лекция на прокуратурата и разби на пух и прах аргументите й.

Емблематичната пловдивска юристка, която като съдия даде доживотен затвор за убиеца на сестрите Белнейски Лазар Груев, изтъкна, че тайникът във въпросната цистерна е бил направен преди клиента й да бъде назначен за шофьор на камиона. Хубенов изобщо не знаел, че превозва цигари. В хода на разпитите прокуратурата го посъветвала да подпише и да се съгласи на 3 месеца условно, защото не той бил тартора на организираната престъпна група. 

Държавният обвинител  Иван Перпелов заяви, че при досъдебното производство прокуратурата има водеща роля и по тази причина настоя Петър Хубенов да остане зад решетките. Кемалова не сдържа смеха си. "На всеки студент по право я ясно, че решаващият орган е съдът", репликира тя.

"Не може в днешно време прокуратурата да си служи с такива способи и да шиканира. Близо два месеца и половина делото не е върнато на разследващия полицай, а се държи в държавното обвинение", изтъкна юристката. Тя се позова на куп европейски директиви, според които задържането без основание е репресия.

Прокурор Перпелов също мина в атака. "Защитата не изложи нито едно обстоятелство, което да налага потвърждаване на определението на хасковския съд. Откритите цигари в цистерната са били превозвани именно от Хубенов", каза той.

Съдията докладчик Веселин Ганев се принуди да помирява защита и обвинение. "Да се ограничим по фактите на делото, а не едната и другата страна да си изнасят лекции", призова магистратът.

След съвещание Апелативният съд потвърди определението на първата инстанция и пусна под домашен арест шофьорът. Той е баща на две деца, едното е тримесечно бебе. Решението е окончателно.

Реклама
Реклама
Реклама