Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5472927 www.bgdnes.bg

Съдят баба за убийство по непредпазливост на внучето си, майката избягала, а бащата влязъл в затвора

Апелативният съд във Велико Търново ще гледа дело срещу неграмотната Росица Ш. от Ловеч и ще трябва да реши виновна ли е за смъртта на няколкомесечния си внук. Бабата е оправдана на първа инстанция по обвинение в убийство по непредпазливост. Росица Ш. сама гледала внучето си, тъй като майката избягала, а бащата влязъл в затвора, предаде "Труд".

На 19 януари около 15 часа подсъдимата се обадила на Спешното отделение при МБАЛ - Ловеч, че детето е с висока температура. Пристигналата линейка ги откарала в болницата, а малчуганът бил поставен на системи. Бабата обяснила на лекарите, че от предходната нощ е започнала да му слага свещички "Ефералган" от 150 мг. през два часа и така за около 12 часа му е поставила общо 5 свещички.

Реклама

Жената не се била консултирала с доктор. След направени изследвания в болницата на детето била поставена диагноза "отравяне с парацетамол". Няколко часа след започване на лечението, състоянието на детето леко се подобрило. То станало по-бодро, започнало да приема храна и течности. Около 10 ч. обаче коремът му се подул, към обяд започнали да се проявяват признаци на полиорганна недостатъчност. Четири часа по-късно бил извикан и реанимационен екип от интензивното отделение, но въпреки усилията на лекарите, детето починало.

Според токсиколога приетата доза от 750 милиграма парацетамол при тегло на детето 9 килограма за 12 часа, надвишава терапевтичната доза и попада в диапазона на силно токсична, до летална доза. Първата съдебно - медицинска експертиза по делото установила, че причина за настъпилата смърт на бебето е остра чернодробна недостатъчност, която е заради отравяне. Назначена е била и допълнителна съдебно медицинска експертиза, която потвърдила първоначалния анализ.

В хода на съдебното следствие съдът назначил комисийна съдебно-медицинска експертиза, изготвена от вещи лица при УМБАЛ "Д-р Г. Странски" ЕАД - Плевен. Тази експертиза установила, че не парацетамолът е причинил смъртта на детето, а е възможно да се касае за синдром на Рей, което е рядко, но опасно състояние, което причинява мозъчен оток и увреждане на черния дроб. По-често се засягат деца на възраст от 6 до 12 години, но не е изключена и по-малката възраст. Свързва се с използването на аспирин, парацетамол и други медикаменти при лечение на вирусни инфекции.

Така, на базата на това експертното становище Окръжен съд Ловеч е оправдал Росица Ш. Делото в Апелативния съд в старата столица е по протест на Окръжната прокуратура в Ловеч.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама