Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5473109 www.bgdnes.bg

Килърът Пелов в гладна стачка

Безсрочна гладна стачка обяви в ареста рецидивистът Владимир Пелов, който е обвивен за убийствата на братята сводници Цветан Скинара и Марко Петров в Ботевград. Задържаният заявил, че няма да сложи залък хляб в устата си, докато не бъдат изпълнени исканията му за извършване на конкретни следствени действия.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме в хартиеното издание на "България Днес"

Реклама

Молбата му за тях бе приета преди повече от месец. До момента обаче почти нищо не било направено, разкриват запознати пред "България Днес". По думите им Пелов се зарекъл, че гладната му стачка ще продължи, докато не види резултат от разследването. Целта на исканията му е да докаже, че не е бил на мястото и не той е убиецът на двамата цигани.
Братята сводници бяха екзекутирани в центъра на града вечерта на 25 март. Веднага след разстрела стотици роми окупираха градския площад и заплашваха с бунт, ако убиецът на техните хора не бъде задържан. Жандармерия и ченгета бяха изпратени на мястото, за да не се стигне до сблъсъци и кръвопролития.
Часове след бруталното престъпление за него бе задържан Пелов, който се прочу още в зората на мутренските години с грабежи и убийство на сараф. Вечерта на 25 март той е под домашен арест. Чака произнасяне на Върховния касационен съд (ВКС) по старо дело за грабеж на златарско ателие, отвличане и стрелба по полицай в Ботевград през 2011 г.
Според прокуратурата именно Пелов е изстрелял смъртоносните куршуми срещу Скинара и Марко. Задържаният пък е категоричен, че по време на убийството си е бил вкъщи и спортувал. С него били жена му и приятелят му Борис. Експертите са доказали, че братята са убити не от упор, а от разстояние в тъмното. Покосени са с четири двойни бързи изстрела от професионалист.
"Аз съм сляп с едното око, а с другото виждам частично. Няма как да съм стрелял четири пъти и да съм уцелил хората в тъмното", твърди Пелов при разпитите. В подкрепа на версията си настоява да бъде направен следствен експеримент и разпознаване. Иска пред съдия да бъдат разпитани двама свидетели, които по време на убийството са били на работа в близък офис. В първоначалните си обяснения единият от тях казал, че след стрелбата видял бягащ човек, облечен с тъмен суитшърт с качулка на около 20-25 години, Пелов е на 43 г. Според него възрастта на този човек била изтрита от протокола. Заради това арестантът настоява за разпознаване, при което свидетелят да каже пред съдя дали в нощта на двойната екзекуция човекът, когото е видял да бяга, е бил Пелов или не.
Освен това задържаният носел суитшърта на сина си, който е с голяма златна звезда на гърба и се отличава в тъмното. Двамата свидетели не са посочили този белег на дрехата. Именно заради тези разминавания Пелов иска по-бързо да бъдат направени следствен експеримент и разпознаване от свидетелите.
По суитшърта на Пелов са открити барутни частици. Той твърди, че те не са от стрелбата по циганите. Ако бил убивал, облечен с суитшърта, щял да го унищожи, обясни той. Посочва два варианта за попадането им върху връхната дреха. Тя всъщност била на сина му и той я носел, докато ходил да тренира стрелба на тир в София. Според запознати вече е направена справка от регистрите на посетителите в стрелбището. Тя потвърждавала, че наследникът на Пелов наистина е бил там в посочения ден и час. Другият възможен вариант за попадането на барута върху суитшъра е, те да са привнесени по време на ареста му от ченгетата, които боравят с оръжие ежедневно в работата си.

Изчезват записи от камерите

Записи от охранителни камери, които би трябвало да са засекли бягащия убиец, са изчезнали по мистериозен начин, разкриват запознати с разследването. Техниката от казино, близко до мястото на престъплението, е била иззета, а кадрите - свалени на флашка. Когато паметта на устройството била върната, се оказало, че са изтрити записите точно от деня и часа на убийството на двамата братя.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама