Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5473867 www.bgdnes.bg

Експертът Стефан Аврамов: 10 пъти намаляха делфините

Кой е той

Стефан Аврамов е експерт по защитени територии и видове, член на Българска фондация "Биоразнообразие". Има 20-годишен опит в природозащитата, разработване на законовите текстове и лобирането за тяхното приемане. Участва в няколко кампании на български НПО за подобряване на Закона за биологичното разнообразие, законите за лова и опазване на дивеча, за рибарството и аквакултурите, за защитените територии, за горите и Наказателния кодекс. Работил е за опазването на множество изчезващи видове като лешояди, сухоземни костенурки, дива коза, глухар, трипръст и белогръб кълвач и други.

Деяна Павлова

- Г-н Аврамов, наскоро рибари обявиха, че популацията на делфини се е увеличила многократно, тъй като те нямат естествен враг освен човека. Това така ли е?
- Не, няма нищо вярно в това. В България има три вида делфини и за трите от тях, според резултатите от приключилия миналата година проект, в който се видя числеността им в българските води, стана ясно, че те са от 1000 до 10 хиляди екземпляра. Тази численост е около десет пъти по-малка от стойностите, които са били преди 50-100 г., когато са били масово срещан вид и са ловени за месо. Така че категорично тези данни не са истински и популацията на делфините е между 5 и 10 пъти по-малки от това, което е било преди половин век.
Като цяло делфините се броят много трудно, но категорично може да се каже, че са с много по-ниска численост.
- Казахте, че количеството на делфините варира, колко са и трите вида делфини като численост?
- Числеността на отделните популации варират от 1000 до 10 хил. Броени са от самолет и е трудно да се даде цялостна оценка. Цялостната популация да кажем е между 5 и 25 хиляди в българското черноморско крайбрежие по експертни оценки от миналата година на Изпълнителната агенция по околна среда.
- Каква популация би била добра за нашата територия?
- Това не може да се каже ясно и категорично. Но ако не се лъжа, през петдесетте години на миналия век популацията е била между 1 и 3 милиона делфина за цялото Черноморие. Това означава, че спокойно би могло да има десет пъти повече делфини в нашия участък, без това до води до никакви проблеми. Единственият проблем е, че рибата я няма.
- Защо всяка година рибари обясняват, че делфините стават повече на брой тогава? Наистина ли толкова много им пречат, както твърдят?
- Проблеми с делфини и тюлени е имало, откакто съществува рибарството. Някои години е може би повече, в други по-малко. В миналото в България се е срещал и тюлен, но е бил изтребен от рибарите, защото и той е влизал да лови риба в таляните им. Поради свръхулова рибните запаси спадат толкова, че животните започват да се навъртат около таляните. За това не са виновни обаче животните, а ние - заради замърсяването на морето и свръхулова на риба.
Например за все по-малките количества калкан в морето ни е безумно да се обвиняват делфините. Едно време, по времето на Евлия Челеби (османски пътешественик от 17-и век, чиито пътеписи са ценен източник за хората и начина им на живот - б.р.) е имало доклади, които показват, че са вадени огромни количества калкан, същото важи и за черноморската скумрия, която също изчезна. Това е заради хищническия преулов. Имаме нужда от радикално регулиране на риболова. Трябва да се оформят зони, където няма да се осъществява улов въобще. Ние обаче нямаме ефективно защитени морски територии в България. Същевременно е нужно и радикално намаляване на замърсяването на Черноморието. Доскоро при нас всичките отпадни води се изливаха директно в морето. Около тези места се оформят мъртви зони, които вече са отписани в това проучване, за което споменах вече. Описва се в доклади на Агенцията по околна среда, че където има цъфтеж на водата, се оформят огромни мъртви зони, в които няма нито риба, нито делфини. Тези неща трябва да престанат и да възстановим чистотата на морето, да възстановим рибните ресурси. Тогава рибарите няма да имат проблеми.
Въпросът е, че в момента, в който рибата намалее, делфините се завъртат около таляните. Дори сега се сещам за един случай, когато през 1995 г. беше убита белуга, избягала от един делфинариум от бившия Съветски съюз. Убиха я по Северното Черноморие, мисля, че беше в един талян в Калиакра, тъй като се беше научила да влиза и излиза от него.
- Казвате, че чистотата на Черноморието не е на високо ниво, има ли данни доколко е чиста водата?
- Има такава информация, но тя се събира от Министерство на околната среда. Има данни за замърсяването на Черноморието. Моята информация е на повече от 10-15 г., когато работех там и нещата бяха много зле. От тази или следващата година би имало подобрение, ако започнат да функционират пречиствателните станции. Преди ги пускаха, но част от пречиствателните станции отвеждаха всичко просто по-надълбоко - на километър или 500 метра навътре. Това е безсмислена работа, не може да се нарече това пречиствателна станция. Започнаха да ги оправят нещата, но докъде е стигнал процесът, не знам.
- Намалява ли драстично рибата в Черно море?
- Рибата в Черноморието е намаляла от 30 г. Периодично в някоя от годините има леко възстановяване, но не е това, което е било преди. Категорично рибата е много по-малко, отколкото е била преди 50 г.
- Освен калкан и скумрия кои други видове се срещат все по-малко?
- Абсолютно всички видове. Скумрията изчезна отдавна. Калканът става все по-рядък. Как да кажа - говорим, че са паднали на някакво ниво, на което седят от много години. Това ниво обаче е невероятно ниско. Замърсяването и свръхуловът не влияе засега само на попчетата толкова много.
- Всяка година в началото на летния сезон откриват трупове на делфини, на какво се дължи това, на това замърсяване ли? Влияе ли добивът на природен газ и нефт?
- Причините са много. Биват избивани, има болести. Имаше едно детайлно проучване на Атанас Русев (спелеолог, активист за опазване на околната среда), което показа, че няма връзка между проучването за нефт и газ и тяхното измиране. Рибарите ги убиват редовно и същевременно делфините боледуват. У тях се натрупва и цялото това замърсяване, тъй като се хранят с риба, в която се задържат всички вредни съставки от замърсяването на водата. Рибарите трябва да се замислят за по-добро управление на рибните ресурси и намаляване на замърсяването на Черно море. Те винаги ще има какво да ловят, но добивите ще бъдат няколко десетки пъти под нормалния капацитет на екосистемата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама