Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5474518 www.bgdnes.bg

"168 часа": Любовниците на властта от Аспарух до Тодор Живков

Лидерите винаги са привличали и винаги ще привличат жените. И без да са красиви, възпитани, или романтични, мъжете на власт са като магнит заради ореола на могъщество, пред който много дами губят ума и дума.

Самият създател на българската държава хан Аспарух се свързва с непризната любов. Той се влюбва в жрицата Пагане – описана като жена с неземна красота и с дарба да предсказва бъдещето. Ханът решава да узакони тази любов и да вземе Пагане за съпруга, но тъй като тя е дъщеря на обикновен конник, Съветът на великите боили не одобрява такъв съюз. Аспарух и жрицата продължават тайната си връзка, дори се смята, че тя забременява. Според вярванията на прабългарите обаче най-красивата жрица принадлежи единствено на Тангра и съветът на боилите иска от Аспарух Пагане да бъде принесена в жертва. Така вместо с облаги и власт, с каквито ще се окичват любовниците на владетелите в бъдеще, жрица си отива съвсем млада, и то бременна с дете на Аспарух. По-късно той се утешава с друга жена на име Ахинора.

Реклама

Оскъдни са сведенията за жените в живота на хан Крум. Освен с съпругата му – майката на бъдещия хан Омуртаг, според някои историци ханът има и множество любовници, предимно жени воини. А Крум е известен с решението си, за да успее да победи император Никифор, да се даде оръжие и на жените и те да се бият наравно с мъжете.

В “Пепеляшка и царският син” Димитър Талев разказва историята на любовта на цар Самуил и воденичарката Биляна. Той е женен за Агата, но е пленен от дъщерята на един богомил. От тайната им любов се ражда син, но съдбата им поднася множество нещастия. Поне по описанията на Талев, които, разбира се, може да са авторова измислица – Агата поръчва убийството на Биляна. Момичето е тежко ранено и остава скрито в една пещера. Самуил я намира, но тя издъхва в ръцете му.

Какво още се знае за цар Иван Асен ІІ, за княз Батенберг, цар Фердинанд и Тодор Живков, четете в "168 часа"

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама