Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5475445 www.bgdnes.bg

Чакат над 100 000 гости на Събора на овцевъдите край Лясковец

Традиционните за Гергьовден родопски чевермета, сирене с трюфели и брънза в борова кора опитват хилядите посетители на Събора на овцевъдите край Петропавловския манастир над Лясковец. Юбилейното пето издание на уникалния за Балканите и Европа фест бе открит с калоферски гайдари и "Излел е Дельо хайдутин". Песента на Валя Балканска изпя 7-годишната Мария Бечева, определяна като новия космически глас на България.

"Нашата цел е да представим по един достоен начин сектора Овцевъдство. Да мотивираме фермерите, да насърчим търсенето на качествени български храни и не на последно място да предадем на следващите поколения нашата етно култура,съхранила ни като нация", каза организаторът на събитието Симеон Караколев.

Реклама

Той обясни, че заради сложната ситуация с болестта нодуларен дерматит тази година на манастирските поляни няма да има изложение на овце и кози, но затова пък са представени продукти от овче и козе мляко и месо, селскостопанска техника, занаяти. Ще има и атрактивни фермерски състезания, както и традиционно надпяване.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов като председател на Националното сдружение на общините и кметицата на Лясковец Ивелина Гецова срязаха лентата за откриването. На събитието присъстваха посланици и дипломати от 18 държави.

Край шатрите на изложителите телевизионният готвач Ути Бъчваров сготви в огромния си казан над 3000 порции Гергьовски курбан. 

   

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама