Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5475479 www.bgdnes.bg

Плашат с убийство битите младежи от Раднево

Зловещи заплахи за убийство са получили пострадалите при инцидента в Раднево момчета. Това обяви вчера Живко Николов, баща на пребития Георги, който лежи с пукнат череп след побоя от бандата на циганския барон Калчо Иванов-Сурай. Заканите са изпратени през Фейсбук сряда вечерта към сестрата на Георги.
"Дъщеря ми ме събуди в 23:30 часа, за да ми покаже съобщение от приятели на Сурай. В него директно беше написано, че ще отидат в болницата, за да довършат децата ни. Докато ми го четеше, тя трепереше и повтаряше пребледняла: „Татко могат ли да влязат при батко, за да го убият", обясни със сълзи на очи Живко Николов.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме в хартиеното издание на "България Днес"

Реклама

Освен синът му Георги в болницата в момента се намират и двете други пострадали момчета. Живко Желев е бил прободен с нож в гърба, като само счупено ребро е предотвратило гибелта му, а Цветелин Кюстендилски е с наранявания по главата след удар с бухалка и ритник в лицето при мелето в понеделник вечерта. Повод за него става спречкване на пътя между Георги и сина на Сурай Стефан. След размяна на любезности двамата се разделят. Наследникът на циганския барон веднага бяга в махалата и вика на помощ баща си. Калчо Иванов заедно с братовчедите си Антон и Динко се товарят в две коли и започват да обикалят из Раднево, за да търсят Георги. Намират го пред фитнес зала на метри от полицията заедно с другите две момчета. Щом ги виждат, циганите слизат от колите и въоръжени с бухалки, пръти и ножове, започват зверски да ги бият. При мелето Сурай крещи: "Убийте българите, да се знае кой командва тук", разказват свидетели.
Саморазправата продължава няколко минути, след което бригадата на ромския барон Сурай си тръгва необезпокоявано. Ченгетата се престрашават да ги арестуват едва след като случката се появи в медиите. След избухналите многохилядни протести бе проведена спешна акция по задържането на четиримата биячи. Прокуратурата им повдигна обвинение за опит за убийство по хулигански подбуди. След нея стана ясно, че през последния месец в града има още няколко побоя, извършени от цигански банди. Заради липсата на медиен интерес реакцията на властите била далеч по-вяла.
Постоянният арест, който съдът наложи на главорезите на Сурай, разгневи още повече техните авери. По информация на "България Днес" заплахи за убийство са получили и приятели на Живко и Цветелин. Те са изпратени от близки на Сурай, който е известен в Раднево като бос на циганската махала. Ченгета коментират, че официално безработният и социално слаб Калчо Иванов всъщност върти мощен лихварски бизнес. Притежава и няколко нелегални магазина в циганското гето "Кантона". В тях освен хранителни стоки се търгуват свободно и цигари без бандерол. Бакалиите съществуват от години, но едва след мелето властите се сетиха за тях и започнаха проверка на дейността им. Напук на всякаква логика тя бе обявена предварително, което даде възможност контрабандната стока да бъде скрита. Под контрола на Сурай е и незаконният дърводобив. Негови близки пък контролират търговията с наркотици в Раднево.
Информацията за нелегалния бизнес на Калчо е публична тайна в града, но реакция няма заради добрите му контакти с властите. Дълги години Сурай е известен като човека, който контролира циганските гласове в махалата. В замяна на чадър от властите различни партии си гарантират успех на изборите. Преди няколко години Сурай е активист на близката до БСП партия „Рома“ и дори се кандидатира за общински съветник. Впоследствие се преориентира към ДПС, чиито представители в сряда бяха в махалата да обещават на ромите помощ от други градове. Освен с депутати и общинари Сурай има добри контакти и в прокуратурата, обясняват запознати. Така той успява да си издейства условни присъди при няколкото зверски побоя и саморазправи с конкуренти, извършени от него.

Опрощават наеми на боса Калчо

Политическите контакти позволяват на Калчо Иванов-Сурай да ползва безплатно и общинска собственост. Циганският барон е наемател на апартамент като социално слаб, но забравя да си плаща наема. Така след няколко години се натрупват задължения в размер на 2308 лв. Вместо да го изгонят от жилището и потърсят парите, властите решават да му ги опростят. Решение за това е взето на заседание на общинския съвет, проведено в края на 2013 г.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама