Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5475500 www.bgdnes.bg

Майката на прегазената Цвети: Обявявам награда за главата на Хюриет

"Непукизмът на властите и най-вече на прокуратурата ще ни принуди да предприемем крайни действия. Ако до месец няма резултат в издирването на убиеца на децата ни - Хюриет Сюлейманов, ще обявим награда за главата му", заяви пред "България Днес" Валя Таслакова, майка на на брутално прегазената край Луковит Цвети.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес".

Престъпното бездействие на българските институции, което, първо, стана причина тройният убиец Хюриет да избяга от закона и, второ, вече година и половина той да си живее необезпокоявано зад граница, е на път да доведе до крайност отчаяните родители на премазаните деца. Въпреки че близките на погубените Влади, Ники и Цвети направиха всичко възможно, за да докажат пред съда, че рецидивистът е виновен, като дори сами откриха къде се укрива той, прокуратурата продължава да неглижира издирването на душманина. На 5 май 2014 г. циганинът премаза с БМВ-то си край Луковит четирима младежи. На място загинаха 20-годишните Владислав Горанов и Николай Менков. Цветелина Таслакова и Иван Гьомишев пострадаха тежко, като момичето издъхна след поредица от операции, а момчето остана потрошено за цял живот. След редица съдебни битки в началото на тази година върховните магистрати осъдиха окончателно изрода на 15 години затвор. В заседателната зала обаче присъстваха единствено близките на затритите младежи. Причината е, че през февруари м.г. Сюлейманов успя да духне от страната през Дунав мост и така си осигури билет към незаслужената свобода. От тогава до април т.г. Валя Таслакова, която е адвокат по професия, непрестанно се мъчеше да убеди властите да обявят престъпника за международно издирване. Всеки път обаче тя срещаше категоричния им отказ под предлог, че все още нямало влязла в сила присъда. Когато това стана факт, институциите най-накрая издадоха европейска заповед за арест и разпратиха нареждане до всички държави в съюза за издирването и задържането на убиеца. От думите на Таслакова става ясно, че дотук се изчерпва и тяхната работа.
"Вече втори месец няма никакъв резултат. Предоставих им информация за точното му местонахождение в Германия, с адрес и показанията на човек, който всеки ден го вижда как се разхожда по улиците. Съмнявам се, че те въобще са си мръднали пръста", коментира опечалената майка. Тя е категорична, че Хюриет знае за издирването и най-вероятно вече е духнал някъде другаде. Абсурдното в случая е, че докато от прокуратурата отказваха без основание да го търсят, циганинът почти всекидневно публикуваше снимки и коментари на личната си страница във Фейсбук. Именно оттам той се е запознавал и с развитието на процеса у нас и е подготвял бъдещото си бягство в друга държава.
Таслакова заяви, че всичко е в ръцете на прокуратурата и само да поиска, тя може да го залови и докара в затвора, където му е мястото. Осиротелият родител завърши с думите, че това поне частично ще измие срама от челото на властите и ще покаже, че те не са само едни формални институции.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама