Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5475631 www.bgdnes.bg

Екстрадират кибер измамника Боби Хапчето в Унгария, грозят го 4,5 години затвор

Състав на Окръжен съд - Благоевград, председателстван от Красимир Аршинков, екстрадира в Унгария Борислав Стоянов-Боби Хапчето. С европейска заповед за арест унгарските власти издирват благоевградчанина от 2015 г. заради множество престъпления на тяхна територия и във връзка с тяхното искане в началото на април т.г. Хапчето бе задържан под стража, докато магистратите ни преценят да го изпращат ли в Унгария, или не, съобщава struma.bg.
Хапчето е спец в областта на обирането на банкомати с фалшиви кредитни карти, но в европейската заповед за арест унгарците са описали на няколко страници серия негови „подвизи“ на тяхна територия, квалифицирайки ги главно като „престъпления, свързани с компютри” и „мошеничество”. Те са уточнили още, че според унгарската законова уредба благоевградската кримка може да лежи в затвора 4 години и половина, както и че е добре българинът да им бъде изпратен за предстоящия съдебен процес до 28.02.2021 г., когато ще изтече давността за наказателно преследване.

Въпреки пропуска на унгарците да уверят българските си колеги писмено, че предаването на Хапчето ще стане на български ГКПП за сметка на унгарската страна, процедурата ще е такава. Любопитното е, че пред българския съд благоевградчанинът е изразил съгласие за незабавно предаване в ръцете на унгарското правосъдие.

Реклама

Унгария вече е представила гаранция, че след осъждането на Стоянов той ще бъде върнат в България за изтърпяване на наложеното му наказание „лишаване от свобода”, но само ако писмено го пожелае. Касае се за европейска норма, защитаваща интересите на даден гражданин, осъден извън страната.

Въпреки че Хапчето от години гравитира в ъндърграунд средите на Благоевград, до момента той е с чисто съдебно минало, срещу няма и висящо наказателно производство.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама