Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5475688 www.bgdnes.bg

Умни учители, а не камери

Иво АНГЕЛОВ

Умни камери ще дебнат за преписвачи на матурите! Устройствата ще улавят всяко продължително бъркане по джобовете, докосване на ушите или пипане на часовник.


Съжалявам, че трябва да го съобщя, но и този номер няма да мине. Дори извънземни да сложат по класните стаи, зрелостниците пак ще намерят начини да преписват. Във фейсбук профили на Яворов, Вапцаров и Ботев ще съобщават часове по-рано коя тема няма да се падне.

Реклама


Истината е, че промяна трябва не в устройствата, а в главите на хората. От зората на човечеството има едно-единствено надеждно средство за преписване - орловият поглед на строгия учител. Няма камера, която да пребори обикалящия даскал, който следи за всяко действие на учениците. Да, вероятно пак ще има опити и нови методи, но шансът да бъдат заловени е много по-голям.


И още нещо - любопитно ми е, когато камерата улови ученик да преписва, как ще реагират от образователното министерство. Екип на ДАНС ли ще му пратят? Прокурор ли ще го разпитва? Двеста удара с камшик ли ще му нанесат?

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама