Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5478546 www.bgdnes.bg

Калоянчев прецакал Башмайстора

"Татко, прости, върни се при нас!" С тези думи и сълзи в очите актрисата Весела Господинова се обърна към восъчната фигура на покойния си баща - големия комик Кирил Господинов, в софийски мол преди дни.
Красавицата бе довела и внучетата на Башмайстора да се "запознаят" с дядо си. "Винаги съм имала много силна връзка с баща ми. Пазя паметта му жива, дори съм кръстила сина си на него - Кирил, той е на пет години", обяснява актрисата, която е дете на Башмайстора от втория му брак. На срещата, която инициира Веселина Господинова, бяха дошли и колеги на актьора - Любо Фърков, който играе Жоро от "Башмайстора", Алекси Бобев, Дидо Манчев от Сатиричния театър, Сашка Братанова. "На 18 април станаха 13 години, откакто татко почина, а на 24 май той щеше да навърши 82 години. Докато беше жив, винаги ме е съветвал да се държа с достойнство без значение какво ми се случва", обясни Господинова. Тя е малка, когато се снимат филмите му, но след това често е с баща си при многобройните му срещи със зрителите. Впечатлена е от голямата хорска обич към него. В салоните казват, че е любимият им артист, нищо че героят му е като Бай Ганьо - прост, нагъл и келепирджия. Актьорът искрено се радва, че с играта си е успял да направи отрицателния герой симпатичен за зрителите.
Малко преди смъртта си Кирил Господинов разкрива пред биографа си Красимир Машев, че напуснал Сатирата заради Георги Калоянчев. Тогава той колел и бесел в театъра в качеството си на партиен секретар и приближен на Тато. Успял да измести Господинов като претендент за наградата "София". Призът бил гласуван за "Башмайстора", обаче при едно от гостуванията при Първия Калата успял да го уреди за себе си. Живков веднага разпоредил комисията да се събере повторно и да преразгледа кандидатурите.
Заради "морални различия" Господинов загърбва и други дългогодишни приятелства - като това с Тодор Колев и Константин Коцев. Тримата често се черпели до малките часове, а после щуреели по софийските улици. Башмайстора обаче останал като попарен от публикация в пресата, в която се намеквало, че Адама бил доносник на ДС. "Тогава нещо завинаги се пречупи в мен. А и Тодор не го отрече. Той и партиен член щеше да стане, ако не бяха дошли промените...", гневеше се приживе Кирил Господинов.
Гларусът, който безцеремонно сваля мацките в "Шведските крале", в реалния живот няма късмет с жените. Преживява крах с първата си голяма любов - той е студент, а тя ученичка. Женят се, ражда им се син - Николай, но незрялото за майка и съпруга момиче връчва бебето на бащата и тръгва да търси късмета си другаде. Не след дълго се озовава във Франция, където се жени за местен богаташ. Синът Николай се запознава с майка си като ученик в гимназията. Преживявайки тежко провала на ранния си брак, Кирил Господинов дави мъката в алкохол. По това време е особено близък с колегата си от Сатирата Константин Коцев. Двамата попийват, свалят мадами, плюят социалистическата система по кръчмите... След промените обаче това приятелство също отива по дяволите и Кирил Господинов не крие разочарованието си от доскорошния авер. "С Константин Коцев много често си казвахме: "Феранте пала ом либер!" Живей за свободата!У И много често повтаряхме, че сме свободни, че сме независими... А то какво - Константин Коцев и член на партията стана, и всичко... Скъса със своята независимост. Стана и роб на парите. Да е жив и здрав!", споделя в едно от последните си интервюта Башмайстора.
Вторият неуспешен брак на актьора е с театралния критик Мирослава Кортенска. Ражда им се дъщерята Веселина.
Преди да си отиде от този свят, Кирил Господинов е натрупал доста разочарование и горчивина в душата си. След промените българското кино и театър са забравили за него. Сам напуска театър "София". В началото, за да оцелее, със сина си Николай наема магазинче, но противно на наложения от него екранен образ на тарикат в живота той се оказва доста раним и наивен. Завличат го нелоялни доставчици, затъва в борчове, налага се да ипотекира таванчето, където се е приютил със сина си... В един момент, омерзен и отчаян, комикът напуска София и се преселва във Варна, където е живял като дете. Там той издъхва самотен в панелката си в морската столица.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама