Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5501696 www.bgdnes.bg

Левски и Ботев грейнаха на къща

Иво АНГЕЛОВ

Българщината е жива! Родолюбив българин постави ликовете на велики наши личности върху къщата си в софийското село Храбърско.


Васил Левски, Христо Ботев, Капитан Петко войвода и Райна Княгиня гордо позират върху фасадата на дома на патриота Георги Шерденов. Реализираната му идея се превърна в истински хит в социалните мрежи и мъжът беше засипан с похвали за патриотичната си постъпка.

Реклама


"Голямата ми мечта беше да имам собствена къща. След като това се случи, реших да я направя по начин, по който на мен ще ми харесва и ще се чувствам добре в нея. Аз съм човек, който обича родината си и не искам да живея в чужбина. Говорих с мой приятел - Илиян Михайлов, който се занимава с графити. Момчето е много добро и успя да изрисува професионално ликовете", разказа пред "България Днес" Шерденов. Непосредствено до входната врата на къщата е изписана и част от стихотворението "Хаджи Димитър" на Христо Ботев:


"Тоз, който падне в бой за свобода,
той не умира: него жалеят
земя и небе, звяр и природа
и певци песни за него пеят..."


"Ликовете първоначално бяха изработени на компютър. Имах идея да бъдат изрисувани също Иван Вазов и неговия брат ген. Владимир Вазов, но не ми харесаха как изглеждат и се отказах. Сега плановете ми са да има още ликове на бележити българи, както и значими сцени от нашата история", разкри още българинът, който се превърна в пример за хиляди наши сънародници.


Жителите на Храбърско приемат с радост идеята на Георги и напълно го подкрепят. "Един от съседите ми е пенсиониран военен, който също е голям родолюбец. Той беше един от първите, който забеляза, че на 3 март винаги поставям българския трибагреник на покрива на къщата. Това се случваше дори когато още сградата се строеше. Така се запознахме с него и станахме добри приятели", сподели Шерденов.
"Дълбок поклон за проявените родолюбие и патриотизъм!!!", "Истински родолюбец, който си знае и историята, и вярата, и миналото" и "Нека винаги има такива българи" са само част от коментарите към Георги в социалните мрежи. "Честно казано, не очаквах идеята ми да привлече толкова голям интерес, затова и се изненадах колко много хора ми писаха и ми се обадиха да ме поздравят. В началото целта ми беше да направя къщата така, че на мен да ми хареса, но сега искам да дам пример на младите българите и да имат поводи да се гордеят с родината си", завърши патриотът от Храбърско.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама