Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5503060 www.bgdnes.bg

Киро Японеца пред фалит

Легалният бизнес на подземния бос със загуба от 7 млн. лева

Подземният бос Кирил Киров-Японеца е на крачка от фалита заради дългове за над 7 млн. лева, показа проверка на "България Днес". Огромните суми са отчетени като загуби от фирмите на Японеца, чрез който той опита да легализира богатството си. Отделно от това Киров има и неплатени данъци, заради което имането на Японеца може да бъде обявено за продажба от държавата, обясняват юристи.
Финансовият залез на сочения за наркобос започва преди около пет години. По това време Японеца вече е инвестирал огромна част от богатството си в легален бизнес. За целта Киров регистрира фирмите "Бул рент София" и "Фърст Клас офиси", които стартират мащабна строителна дейност. За отрицателно време дружеството успява да построи два огромни офис центъра на бул. "Васил Левски" и ул. "Фритьоф Нансен" в топ центъра на София. Точно пред първия Японеца бе прострелян в главата при един от атентатите срещу него. Заради проблеми с прокуратурата впоследствие фирмата е прехвърлена на името на двамата му синове - Януш и Спартак, с цел избягване на евентуална конфискация.
Инвестицията в лъскавите бизнес сгради е за над 15 милиона, показват документите на фирмата. Любопитно е, че за тях Японеца не тегли кредити. Вместо това плаща в брой, макар официално да не е отчитал подобни легални доходи. Отделно от това Кирил Киров плаща и няколко милиона за покупка на апартаменти в Златни пясъци и земя на Боровец от вдовицата на сикаджията Бай Миле. Върху терена е вдигнат луксозен комплекс с пет сгради и над 200 жилища със застроена площ от 12 хиляди квадрата.
В началото плановете на Киро Японеца да печели от отдаване на офисите и туризъм се реализират успешно. Така само за 2010 г. приходите от наем са за над 5 млн. лева. Година по-късно нещата рязко се променят. Заради високите цени и избухналата криза наемателите бързо се разбягват и двата офис центъра опустяват. В същия момент разходите за поддръжка си остават, което вади на минус легалния бизнес на Киро Японеца.
При "Бул рент София" натрупаните загуби са почти 1,5 млн лева. Отделно от това има неплатени данъци и заплати на персонала за стотици хиляди. Далеч по-тежко е положението с втората фирма на Японеца - "Фърст Клас офиси". Според отчетите тя декларира загуби в размер на 5,7 милиона извън неплатените заплати и данъци. Тежкото положение принуждава сочения за подземен бос да започне разпродажба. Така преди няколко месеца той се разделя с апартаментите си на Златни пясъци. Прехвърлена на гръцки бизнесмени е и част от собствеността на вилното селище на Боровец.
Финансовите проблеми принуждават Киро Японеца да се заеме с лихварство. Заедно с известна банкерка той регистрира фирма "Зита Кредит Мениджмънт". Дружеството официално се занимава с консултации по отпускане на банкови кредити. Според криминалисти дружеството вероятно е действало като официално прикритие на шурея на Японеца Януш Йорданов-Оси. Преди няколко дни той бе задържан при акция на ГДБОП като ръководител на банда лихвари. От събраните доказателства стана ясно, че групата на Оси от дълго време тормозила ромите от столичния квартал "Филиповци". В замяна на отпуснати заеми с огромни лихви от по 2-3 хиляди лева те прибирали коли и къщи на длъжниците.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама