Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5505163 www.bgdnes.bg

Бардакът на Боевски изнасял проститутки

С ново обвинение се сдобиха подсъдимите за сводничество, които въртели бардака на Гълъбин Боевски. Това става ясно от акта на спецпрокурорите, които разследват бар "Скандал".


Съдебната сага за нощния клуб започна вчера след близо 6 години събиране на доказателства. При това в последния момент - малко преди досъдебното производство да бъде прекратено поради изтичане на законовите срокове.
След като успяват все пак да внесат акта, прокурорите променят и текста на обвинението, който първоначално бе само за участие в организирана престъпна група за сводничество. От прецизирания текст става ясно, че подсъдимите четирима мъже и една жена са участвали в стройна схема за износ на проститутки.
По това време бар "Скандал" е бил собственост на осъдения за наркотрафик щангист Гълъбин Боевски. Той бе разбит през 2013 година при мащабна спецакция, за която повече не се чу нищо три години. Заведението се помещава в сградата на хотел "Шератон". Бопаджиите влизат посред нощ и арестуват съсобственика Валери Попов, управителката Гергана Лазарова, както и сочените за съучастници Цветан Тиманов, Стефан Марев и Георги Андреев.
Малко след показния арест петимата с освободени срещу парична гаранция.
Веднага след акцията спецченгетата разкриват, че срещу бар "Скандал" са се водели три разработки. В обвинителния акт пише и че след задържането на Гълъбин Боевски в Бразилия ръководството на бардака било поето от Валери Попов. Няколко месеца преди арестите бизнесменът започва да се оттегля в сянка и продава дела си от общата фирма с щангиста. Купувач на половината от капитала на "Скандал ВИП" ООД е съпругата му Ива Иванова, която е собственик и до ден днешен. Разследващите твърдят, че след смяната на собствеността ежедневната организация на бардака била поета от останалите в групата арестувани при акцията на ГДБОП.
Според разследващите схемата с проститутките действала три години, когато Боевски и Попов са официалните собственици. Световният шампион по щанги не се сдобива с обвинение, което е почти толкова странно, колкото амнистията му от затвора в Бразилия. Затова пък в сряда бившите му служители се явиха в залата за процеса.
Първото заседание бе белязано от фалстарт. Делото се отложи за юни, тъй като ключови свидетелки не се явиха. Закъсняла, но все пак там пристигна само една от тях. Тя обаче не носеше личната си карта и нямаше как да удостовери, че е призованата. Междувременно адвокатите и подсъдимите явно се изнервиха от присъствието на журналист в залата и помолиха съдията да закрие заседанието. Като аргумент защитниците посочиха вероятността медиите да повлияят на показанията на свидетелите. Особено нервна бе защитата на сочения за тартор на бандата - бизнесмена Валери Попов, която поиска закрито заседание заради детайли от личния живот, които ще разказват свидетелите.
Според спецченгета за трите години на съществуването си бардакът е реализирал над 5 милиона евро оборот. Според финансовия отчет на "Скандал ВИП" само за 2012 година е регистрирал приходи от над 600 хиляди лева.

Адвокат Антонов:
Ченгетата са тормозили момичетата!

"По-бутафорно и скалъпено обвинение не съм виждал наскоро. Абсолютна глупост е и няма нито едно пряко доказателство за каквото и да било - сексуслуги или наркотици!". Това коментира след отложеното дело адвокат Иван Антонов, защитник на подсъдимия Цветан Тиманов. "Когато арестуват Гълъбин Боевски в Бразилия, полицаите отиват там да търсят наркотици. Влизат в 2 часа посред нощ и държат момичетата, които работят там, с часове. Обиждали са ги и са ги тормозели. Казали са им: "Искаме да чуем къде е дрогата!", разкрива още за акцията адвокат Антонов. Той е категоричен, че свидетелките декларират, че не са жрици. "Момичетата са танцьорки, но полицаите са ги третирали като проститутки през цялото време", подчерта адвокатът. Той разкри и че подсъдимите са били подслушвани неправомерно, без да има официално разрешение. "Делото тръгва сега, защото поискахме прекратяването му поради изтичане на законовия срок. Правете си изводите, щом 3 години не внасят обвинителния акт, колко доказателства имат", подчертава маститият адвокат.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама