Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5508559 www.bgdnes.bg

Климатологът Симеон Матев: Градушка ни удря на 24-и!

Пазете колите, слагайте противоградни мрежи

Борислав РАДОСЛАВОВ

Градушките продължават да се сипят!


Ледени късове ще се изсипят върху села и градове навръх 24 май! Снежната канонада ще продължи и на следващия ден, предупреди пред "България Днес" климатологът Симеон Матев.


Природните бедствия се очакват точно на почивния ден, когато стотици хиляди българи ще бъдат на път или вече по родните си места. Затова отсега е хубаво да се помисли за защита на колите и направата на застраховка за щети, преди градушката да начука ламарините на автомобилите.

Реклама


Стопаните могат да прибягнат до хитър ход, с който да спасят посевите си. Над градините си те да опънат противоградни мрежи, които не са скъпи. Платно с размер 5 на 10 метра върви около 40-45 лева.


"Не може отсега да кажем къде точно ще падат късовете. Но има две основни "магистрали на градушката" - От Видин до Ловеч за Северна България, докато за южната част тя е най-вече около Тракийската низина. Градоносните облаци се сгъстяват за 15-20 минути и по-детайлна прогноза за точното място на валежа може да се направи едва тогава", обясни синоптикът.


Той не е изненадан от внушителната като количество и големина градушка, която удари Карнобат.


"Както там, така и в Ловеч снегорини чистеха ледените парчета. За нас, синоптиците, това е нещо нормално и помним такива случаи и в минали години. Просто с природата не може да се пребори човек", коментира още Матев.


Страховитата буря удари община Карнобат в понеделник вечерта. Голяма част от реколтата в района беше унищожена. Магистрала "Тракия" буквално побеля и се наложи снегорини да чистят невижданото бедствие.


Кметът на града Георги Димитров съобщи, че са наводнени около 40 къщи. Поражения бяха нанесени и по пътната инфраструктура. Само за 30 минути в района се изсипали около 60 литра дъжд на кв/м.


Преди десетина дни Ловеч се превърна в ледено кралство. Над 30 см стигна снежната покривка, след като опустошителна градушка се изсипа над града на Левски.

Реклама
Реклама
Реклама