Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/5515681 www.bgdnes.bg

Атанас Узунов: Мениджъри прецакаха Марадона

Добромир ДОБРЕВ

Диего Марадона е имал огромно желание да присъства на юбилея на Христо Стоичков снощи и до последния момент е търсел варианти това да се случи. Признанието направи главният съдия от шоу-мача Атанас Узунов, който е и кум на Христо Стоичков. Легендарният рефер говори пред "България Днес" в часовете преди историческия бенефис.
"Марадона много искаше да дойде, но мениджърите, с които има контракт, му извиват ръцете. Това е изключително некоректно от тяхна страна", разкри Узунов. Освен великия аржентинец на поканите за бенефиса не се отзоваха бразилците Ромарио и Роналдиньо, хърватинът Давор Шукер и английската икона Дейвид Бекъм.
"Малко сме натежали, не сме същите вече, но празникът е гарантиран. Чувствам се като човек, включен в самото шоу, като част от играта. Не вярвам в едно такова шоу да покажа червени картони. Подаръците отдавна минаха, но има един, който Стоичков ще го получи вечерта след мача", разки още 60-годишният Наско Узунов. Той вече е ръководил мачове на някои от големите звезди, които пристигнаха снощи на Националния стадион "Васил Левски".
"Познавам се лично с Антонио Бенариво, Георге Хаджи, Джика Попеску. Засичал съм се на терена и с други от юбилейния мач. Със Стоичков се запознах, когато бях млад футболист в "Марица", а той бе още дете и тичаше покрай мен. Впоследствие аз го закарах в "Хеброс" (Харманли), представих го на покойния вече треньор Сава Савов, човекът, допринесъл най-много за развитието му", убеден е бившият международен рефер. Той си спомня, че освен приятел със Стоичков са има и друг тип взаимоотношения на терена.


"Не съм броил мачовете с Христо Стоичков, които аз съм ръководил. Червен картон не съм му показвал, но жълт да. Беше на един двубой в Сливен между ЦСКА и "Черно море". Санкционирах го за реплика към помощник-съдията, въпреки че тогава "червените" победиха с 6:1. Естествено, че е имало пререкания и между нас двамата по време на мач. Извън терена отношението ни е едно, а вътре - съвсем друго. И аз си имам собствен нрав. Христо не съм го делил от другите футболисти, за мен е бил само един от 11-те", признава Атанас Узунов.
"Определено съжалявам, че не се срещнахме на терена като футболисти. Въпреки че аз съм с 10 години по-голям, имаше шанс това да се случи, защото играех на поста вратар, но тежка травма в главата прекрати рано кариерата ми. Ако сега си бием дузпички, може и най-накрая да ме победи, но преди му беше доста трудно. На дузпи съм го побеждавал и на стадион "Ноу Камп" дори", майтапи го кумът му.
"Във футбола обикновено най-омразното нещо са съдиите. Много приятели на Христо шеговито го питат, как така толкова мрази реферите, а взе точно такъм за кум. Ние поне се разбираме, вече 42 години отношенията между нас са повече от приятелски. Заедно сме и на празници", добавя Узунов. Двамата имат и общо хоби - лова и риболова.
"Аз съм основно риболовец, а той повече ловец. Опита се да ме научи на лов, но не се пристрастих като него. Но що се касае до риболова аз нямам никаква конкуренция в негово лице", смее се Наско, който неотдавна измъкна двуметров сом.

Кумът: Аз запознах
Христо и Марияна

Атанас Узунов е човекът, който навремето запознава Христо Стоичков с най-голямата му любов и негова съпруга Марияна.
"Негово желание беше още от детските години аз да му стана кум. Освен това аз съм основната причина Христо да се ожени за Марияна, тъй като лично ги запознах", разкрива пред "България Днес" Узунов.
"Това се случи в някогашния магазин "Деница" в столичния квартал "Младост". Бяхме бедни студентчета в София заедно с Петьо Зехтински, Гошо Караколев. Спяхме в апартамента на Ицо на надуваеми дюшеци. Наложи се да купим печка за готвене и в магазина видях Марияна, която продаваше там. Един ден с Ицо трябваше да търсим тапети, заведох го на същото място и му казах: "Ела да ти покажа едно хубаво гадже, а не да кръстосваш нощно време улиците". Така и станаха нещата", разказва Наско Узунов, който действително е кум на сватбата през 1988 година в пловдивския хотел "Тримонциум".
"По време на сватбата още беше комунистическо време. Много по-големи хора се изредиха да държат речи - зам.-министъра на МВР Димитър Стоилов, министъра на отбраната Добри Джуров. Едва след това и аз имах кратко слово. Съмнявам се Христо да пази сватбените подаръци от мен. Те бяха основно кухненска техника, а минаха много години оттогава", добави Узунов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама