Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5525344 www.bgdnes.bg

Баретата губи крака си

Златомир Иванов-Баретата е на път да изгуби крака си, научи „България Днес“. Осъденият наскоро наркобос го закъса с левия крайник след стрелбата по него в края на януари 2013 г. Въпреки редицата операции медиците не успели да възстановят прекъснатия нерв на левия крак на подземния бос. Заради болежките Иванов накуцва и ходи с бастун. Рехабилитациите не давали резултат, крайникът се е скъсил и започнал да изсъхва, като прогнозите на лекарите не били никак оптимистични, споделят близки до Баретата. Единственият шанс е операция в чужбина за присаждане на нерв, но известният подсъдим има забрана за напускане на страната по делата срещу него.
Куршумите поразили и други органи. Засегнат бе коремът на Златко, като след покушението той бе принуден да спазва специална диета и да яде само течни храни. Нужни били още операции на стомаха, които на този етап няма как да се случат. Освен това се появили проблеми с простатата, на които наркобосът също не можел да обърне внимание, тъй като е под домашен арест. От месеци Баретата се надявал да приключи делото срещу т.нар. му наркоорганизация „Фирмата“ и магистратите да му позволят лечение.
Засега надеждите му са попарени, след като преди дни излезе окончателното решение на Върховния касационен съд, с което Баретата бе осъден на 6 г. и половина затвор като шеф на групата за разпространение на наркотици. Според адвоката му Мариана Тодорова все още не е ясно дали клиентът й ще влезе в панделата. Едната причина е, че от началото на делото през 2009 г. досега Иванов се води задържан. Той е лежал зад решетките и е бил под домашен арест. Това означава, че повече от 7 г. е бил с мярка за неотклонение.
Другата причина е, че според тълкувателно решение на ВКС, докато има висящо производство, трябва да се прилага по-леката форма на задържане. В случая Баретата е с определен домашен арест по наркоделото срещу него и хората му в спецсъда. В следващите дни магистратите трябва да решат дали да приложат тълкувателното решение и евентуално да изчислят колко години босът е бил задържан.
Друга вратичка, през която Златко можел да се спаси, е член в закона срещу бавното правосъдие. Според него трябва да се определи наказание под минимума за процеси, продължили над 5 години, обясняват юристи. В случая делото срещу „Фирмата“ се проточи повече от 7 г. Баретата и хората му обжалвали заради протакането, но съдиите преценили, че делото се е гледало в разумен срок, особено предвид броя на подсъдимите - над 20.
Дори и да бъде вкаран зад решетките, Златко може да не стои в килията. Той вероятно ще поиска да се лекува като друг подземен бос - Йосиф Йосифов-Йоско от Сливен, който, въпреки че бе осъден да лежи заради погубени двама души при жестока катастрофа, прекарва дните си в столична болница. Положението с крака на Баретата напомня и случая с висаджията Злати Златев-Златистия. Страшилището на Югозапада страда от некроза на десния крак и няколко пъти е опериран, за да се премахне гниеща тъкан. Въпреки че имаше присъда за убийство, Златистия бе пускан да се лекува.

Свърши парите

Златко Баретата е обеднял като църковна мишка, споделиха хора от обкръжението му. По думите им липсата на пари, власт и позиции е причината той да бъде осъден, а да не се измъкне както други известни гангстери.
„Не съм очаквал нищо друго“, заявил Златомир Иванов след окончателната присъда. Според него определеното наказание не е спрямо доказателствата по делото, а заради личността му. Само с такава осъдителна присъда можело да се задоволи общественото мнение, смятал Баретата. Още на заседанията по делото срещу него в спецсъда той коментираше, че правоохранителните органи имат специално отношение към него. Това проличало още при стрелбата пред Съдебната палата, когато по думите на Иванов линейката закъсняла съмнително и той трябвало да бъде откаран с друго превозно средство до „Пирогов“. Освен това разследването за покушението бе прекратено и сега никой не търси душманите на Баретата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама