Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5525399 www.bgdnes.bg

Турски мафиот се засели у нас

Кръвожаден турски подземен бос тихомълком е акостирал в България. Мафиотът Осман Йълдъръм се кани да вложи няколко милиона евро в търговия и туризъм у нас. Започвайки легален бизнес у нас, Йълдъръм планирал най-после да скъса с тъмното си минало. До момента в биографията му има множество присъди за редица тежки престъпления. Началото е през 1986 г., когато убива сестра си с нож.

След четири години в затвора той е амнистиран и се замесва в още десетки престъпления. От опит да продаде братовчедка си като проститутка, през фалшификация на документи до нападение над полицаи и тероризъм, припомнят от кърджалийския сайт Родопи 24.
За последно Йълдъръм се изправя пред съда в южната ни съседка по мегаделото срещу групировката "Ергенекон". Според властите в Турция в разбитата през 2006 г. нелегална ултранационалистическа организация са членували стотици военни, разузнавачи и политици. Недоволни от ислямисткото правителството на Реджеп Ердоган те планирали преврат, а преди това са замесени в множество политически убийства с цел създаване на хаос. След множество арести и обиски бяха повдигнати обвинения за различни престъпления срещу 276 души. Сред тях бе и Осман Йълдъръм. Той според турската прокуратура е организатор на бомбения атентат в популярния ежедневник "Джумхуриет" през 2006 г. и последвалото убийство на съдията от Върховния административен съд Мустафа Йозбилгин. По време на разпитите Йълдъръм не отрече обвиненията и дори обяви, че се гордее със свършеното от неговата група.
Още на първа инстанция през 2014 г. част от обвиняемите бяха оправдани заради незаконно събрани доказателства. Преди няколко месеца върховният съд на Турция отмени и останалите присъди по аферата "Ергенекон" заради множеството допуснати нарушения.
Новоизлюпеният бизнесмен Осман Йълдъръм е сред оправданите на първа инстанция, твърдят запознати, но има забрана да напуска страната. Докато се чака окончателното решение, той вече започва да планира бягството си у нас. Така в края на миналата година Йълдъръм придобива акции в българска компания, занимаваща се с внос на плодове и зеленчуци, показа проверка на "България Днес". Съдружници в нея са още няколко турски граждани, които по неофициална информация са роднини на Йълдъръм. Твърди се, че парите за започване на търговията са дадени от турския мафиот. Уговорката им била той впоследствие да използва фирмата като основание да остане у нас за постоянно.
Освен с вноса на плодове мафиотът имал апетити и към туристическия бизнес. В плановете му се включвало инвестиция от няколко милиона евро в няколко ресторанта и нощни барове по морето.
Спецченгета припомнят, че Осман Йълдъръм не е единственият турски подземен бос, започнал бизнес у нас. Преди няколко години стана ясно, че това е направил и известният наркотрафикант Хикмет Серджан-Заза. Без много шум той дори успява да се сдобие с българско гражданство след фиктивен брак и инвестиции в няколко ресторанта и хотела.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама