Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5526857 www.bgdnes.bg

Майката на заклания Емо от Горубляне: Помилват убиеца, защото не е затрил децата на съдиите

"Не пожелавам съдбата си на никого, но ако този изрод беше заклал хладнокръвно децата на съдиите, надали те щяха да го помилват с абсурдните 4 години затвор при лек режим."

Това заяви майката на абитуриента Емил Ботев, който бе убит в квартална свада в Горубляне на 10 юни 2014 г. Повод за коментара на почернения родител е решението на Върховния касационен съд (ВКС), който отмени 4-годишната присъда на британеца Мейсън Кристофър и върна делото на апелативния съд. На фаталната дата преди две години избухва меле между младежки компании. Бруталният британец пристига като подкрепление, въоръжен до зъби с огромни ножове. Той връхлита срещу Емил, който се отбранява с голи ръце, и го наръгва смъртоносно три пъти в гърдите и корема и един път в гърба. Година и половина по-късно Кристофър се радва на снизхождението на българските съдии, които на две инстанции решават, че 4 години зад решетките ще поправят душманина. Причината е изводът им, че убийството било извършено като неизбежна самоотбрана. Англичанинът е използвал и един хитър ход. Той е поискал процесът да се гледа по съкратената процедура, без да признава вината си. Така според закона той автоматично парира събирането на доказателства, което извива ръцете на държавното обвинение както на първа, така и на втора инстанция. Прокуратурата е принудена да работи само с първоначално събраните улики, без да може да иска други. Именно поради тази причина преди броени дни ВКС отмени изцяло въззивното решение и върна делото на Софийския апелативен съд за ново разглеждане от друг състав и от на етапа на допускане на доказателства.

От мотивите на висшите магистрати стана ясно, че наличните доказателства не били достатъчни за достигане до истината. Те приеха, че съкратеното следствие, по което протекъл процесът, оставяло десетки въпросителни относно вината на подсъдимия. Оставало неясно дали в действителност Мейсън е бил преследван от Емил, както той сам твърди, и дали не е нападнал абитуриента, без да има опасност за него самия.
Майката на Емил – Силвия, заяви пред вестника, че в действителност редица от участниците и свидетели на мелето не били разпитвани. Не били взети предвид показанията на приятелите на сина й, които твърдели, че никой не е преследвал Мейсън и никой не го е налагал с метални пръти, както той твърдял в съдебната зала. Не било обърнато внимание и на думите на двама негови авери. Те заявили, че британецът показал в колата, с която отивали към мястото на въргала, огромен нож и се заканил, че ще заколи най-малко двама. Те дори го посъветвали да махне оръжието, но той им се изсмял.
"Ако това не е предумишлено убийство, не знам кое е", заяви през сълзи майката.
Мейсън вече е прекарал в ареста 1,5 г. Ако и този път присъдата му бъде потвърдена, той ще бъде тикнат в Казичене под лек режим и спокойно ще си излезе след 2 г. Колачът е на 26 г., но има дълго криминално досие на Острова. Участвал е в два боя и помел пиян колата на британски офицер. От Великобритания са отговорили, че Кристофър е обявен за национално издирване и е установен, че живее в България. Въпреки това англичаните не искат да си приберат убиеца. Силвия Ботева не може да си обясни защо властите гледат делото в полза на един хладнокръвен убиец, като дори се съмнява, че той или си плаща, или някой упражнява натиск върху процеса. Опечалената майка е готова да се бори със зъби и нокти душманинът на сина й да си получи заслуженото, а не да се отърве за пореден път от правосъдието.

Бягството на душманина уредено

Според семейството на заклания Емил бащата на Мейсън Кристофър е уредил всички необходими фалшиви документи и самолетни билети, за да може синът му да духне зад граница, ако бъде пуснат от кауша. Бащата на англичанина е от няколко години в България. Адресната му регистрация е във врачанско село, където е посочил, че живее и подсъдимият. Той фигурира и като защитник на сина си - право, което му се дава от българския закон, но нито веднъж не е присъствал на делата.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама