Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5530096 www.bgdnes.bg

5 г. затвор за чиновник контрабандист

Пет години затвор може да отнесе шефът на Районна пътна служба в Харманли Ангел Паскалев заради афера с нелегални цигари. Контрабандистът Паскалев бе арестуван в началото на седмицата при спецоперация на МВР. След получен сигнал ченгетата спират служебния „Опел Астра“ на Паскалев край Димитровград. При последвалия обиск в багажника са открити над 600 кутии без бандерол.
Чиновникът веднага е отведен в районното, където са му снети отпечатъци и дава обяснения. Плановете им да го оставят в ареста удрят на камък, след като чиновникът вдига кръвно и проплаква, че ще припадне. Междувременно екипи ченгета продължават обиски и в дома на Паскалев. Проверен е и магазинът на съпругата му в Симеоновград, за която се предполага, че също участва в контрабандната схема. По неофициална информация в бакалията и преди са намирани нелегални цигари, които се продават под рафта. Снабдител вероятно е бил съпругът й. В момента ченгетата опитват да установят откъде той е вземал нелегалната стока. Подозренията са, че пратките с цигари са част от по-мащабен канал, в който участват и митничари.
"Следствените действия продължават и в момента. Утре (днес – бел. авт.) се очаква колегите да повдигнат обвинение и да поискат постоянния арест на Паскалев. Дали ще има и други подсъдими ще се решава тепърва", обяви прокурор от Харманли.
Паралелно с разследването за цигарите прокуратурата започва проверка и на необяснимото забогатяване на държавния чиновник. Целта на обвинителите е да докажат, че имотите са купени с пари от нелегалната търговия. Това от своя страна ще даде възможност да се иска и тяхната конфискация.
Проверка на "България Днес" показа, че Ангел Паскалев е успял да се сдобие с множество имоти, чиято стойност трудно може да си позволи с държавната заплата. Обяснение за тях трудно може да се намери и от скромните официални доходи от магазина на съпругата му. Само за последните три години пътният шеф си е купил два апартамента в Стара Загора и по един в Симеоновград и Хасково. Като бонус към тях Паскалев си е купил и огромно лозе в димитровградското село Златополе. На името на семейството му се води и лъскав джип.
Хора в родния му град разказват, че скоро след като поема пътната агенция, Ангел Паскалев започва да демонстрира солидно благосъстояние. На подмятанията откъде има толкова пари с държавната заплата той само се подсмихвал.
Сигнали за забогатяването му били подавани и към неговите шефове, но реакция нямало. Едва след ареста му с цигарите от агенция пътища се задействат. Шокирани от новината в медиите, босовете в София реагират като ужилени още през почивните дни. Вчера срещу Паскалев започна и дисциплинарна проверка. Иззето му е и правото да кара служебната кола, с която е пренасял контрабандните цигари. Предстои в близките дни той да бъде привикан за обяснения, след което вероятно ще бъде уволнен.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама