Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5530304 www.bgdnes.bg

Не се страхувайте от торнадо

Необичайно е в България да има торнадо. Явлението не е масово за страна като нашата. Това заяви пред "България Днес" климатологът Симеон Матев.
Стотици жители във Видинско са в шок, след като преди два дни стихията им нанесе огромни щети. Десетки покриви са отнесени. Има и куп паднали дървета. Реколта в няколко населени места в Северозападна България е унищожена.
"Торнадото дойде от полето и разруши всичко по пътя си. Аз съм на 82 години и не съм виждала подобно нещо. Ако бях навън, от мен не би останало нищо", разказва Василка Петкова от село Белоптичене, чийто покрив е изцяло разрушен.
"Времето през последните няколко дни предразполагаше да има торнадо. То се формира от силен атмосферен вихър, който образува въртящ се стълб от въздух, свързващ повърхността на земята с купесто-дъждовни облаци. Посоката на вятъра е обратна на часовниковата стрелка. У нас може да развие скорост до 100 км/ч", обясни пред вестника Матев.
Според него у нас рядко има подобен феномен, като най-често се среща около морето.
"Торнадо има по няколко пъти в годината у нас, но въпреки това е необичайно за България. За последните няколко години са забелязани много малко. Най-често има по морето, но са се срещали в Плевен и Северна България. Наскоро дори е имало в софийското село Железница. По морето условията за образуване на торнадо са най-благоприятни", каза още климатологът.
Той увери хората, че в следващите няколко седмици няма опасност из страната ни да се развие торнадо. Матев обясни, че феноменът трудно може да предскаже, но климатичните условия в следващите дни не подсказват, че отново силен вятър ще връхлети страната ни.
"Няма опасност скоро да има торнадо в България. То се развива, когато времето е по-топло, а в следващите дни няма да е такова. Ще бъде облачно през уикенда. Ще има и гръмотевични бури. Най-често те ще бъдат в Южна България", добави Матев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама