Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5530578 www.bgdnes.bg

170 души са пострадали от Чоков

170 пострадали от скандалния кмет на с. Галиче - Ценко Чоков, ще съдят селския управник в Страсбург, научи "България Днес". Потърпевшите от гнева на местния феодал се събрали след последните палежи на коли в селото и решили, че повече не може да се живее в страх, побоища и тормоз. Те направили списък с имената на всички, които са понесли под една или друга форма гнева на кмета. Всеки от пострадалите ще напише индивидуална жалба. До седмица всички оплаквания ще бъдат обединени и изпратени на главния прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов.
Сред хората в списъка има и такива, които вече не са между живите. Те издъхнали след зверски побои, за които никой не е обвинен от прокуратурата или прибран в затвора. По думите на жител на Галиче става дума да двама-трима млади мъже на възраст около 35-36 години. Сред издъхналите след побой от скандалния кмет в отвъдното отишла и 70-годишна жена. Тя била пребита, защото се осмелила да пита Чоков каква е причината да налага внука й. Тийнейджърът отнесъл шамарите, защото отсъствал от училище, разказват в Галиче. Местните твърдят, че кметът прилагал този възпитателен метод към всички, които бягат от часовете в школото. Обект на строгия контрол ставали най-често момчетата, които са пред завършване. Целта не била да се вкарат в правия път и да се образоват, а да се вземе страхът на младите хора, да бъдат смачкани и да се подчиняват на селския управник, разказват жители на Галиче.
"Ще изпратим копия от жалбите си и до съда в Страсбург, защото очевидно у нас държава няма и никой не може да се справи със своеволията на кмета", обясни Веселин Тушинов, който също е пострадал от Чоков. Преди година колата и джипът на младия мъж били подпалени от кмета, твърди собственикът на изгорелите возила. Огънят по чудо не изпепелил и къщата на Тушинов, в която спели четири жени и две деца. Месеци преди това охранителна камера заснела кметът как драсва клечката на заведение, стопанисвано от бащата на Веселин. След атентата Чоков дори не бил викан за разпит в полицията.
"Чакаме нови палежи, след като изгоряха двете коли преди два дни. Синът на кмета – Мартин, ме заплаши,че ние сме следващите", твърди Веселин Тушинов. Той обяснява, че кметът му вдигнал мерника, след като дръзнал да сезира прокуратурата за престъпленията на Чоков. В Галиче припомнят, че те не са едно и две. Главният прокурор Сотир Цацаров прати свои подчинени на проверка там след поредното насилие от страна на сина на Чоков в началото на годината. Акцията няма срок за приключване, тъй като разследващите имали да проверяват огромен обем от факти и документи.
Пострадалите местни хора твърдят, че за нито един от зулумите Чоков не е задържан дори за 24 часа в ареста. "Ако го бяха прибрали поне за денонощие, каквото право имат полицаите, досега Чоков да е прекарал година и половина зад решетките. Ножът е опрял до кокал, ако не приберат Чоков в затвора, някой ще го очисти скоро. Ще се стигне до саморазправа, защото повече не се издържа. Не може да се живее в страх години наред", твърдят изпиталите гнева на управника. Според тях това не се случвало заради топлите връзки на кмета с ченгетата, прокуратурата и местната съдебна власт. По думите на хора от Галиче доскорошен шеф на полицията всеки петък сядал на една софра с управника. Двамата заедно изяли един кон на цигани, който кметът убил. Ченгето обаче било повишено и станало зам.-шеф на областната дирекция на МВР във Враца след поредната порция палежи в Галиче преди повече от година. "Заслужил си е поста, защото е спрял престъпленията в селото", иронизират ситуацията жителите на размирното село.

Ценко на маса с ченге

Ценко Чоков се весели на богата трапеза с полицая Христо Андреев само седмица след разпоредената проверка от Цацаров, показва видео от това време. Районният инспектор, който трябва да следи за реда в селото, вдига наздравица на масата на кмета. От полицията тогава не коментираха записа, нито дали ще има санкции за скандалното поведение на ченгето.
Преди около месец полицаят Христо Андреев е напуснал работата си като районен инспектор на Галиче и е постъпил на служба в полицията в Мездра, научи "България Днес".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама