Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5531834 www.bgdnes.bg

Климатолози: Торнадо все по-често ще вилнее у нас

Над 300 случая на торнадо се регистрират всяка година в Европа. Това показват последните данни на Лабораторията по опасни климатични явления на континента. Тенденцията е смерчовете да стават все по-чести и по-силни.

Торнадо, смерч, дяволски вихър – става въпрос за едно и също нещо. Страшна буря, която отнася всичко по пътя си. Понякога загиват и хора, съобщи Нова телевизя.

Реклама

Според прогнозите на климатолозите подобни апокалиптични бури ще са все по-често явление в Европа. "Сезонът на смерчовете" на стария континент се удължава. През 2006 година е бил едва четири месеца, а миналата година - цели седем месеца.

За пет десетилетия у нас са документирани 57 торнада, показва анализ на Националния институт по метеорология и хидрология. Две трети от тях - през последните 10 години.

Годишно у нас се случват около четири смерча. Между 2001 и 2010 година най-често стихията е вилняла край София и Разград, но реално по-голямата част от България е зона с благоприятни условия за образуване на смерч. Това са всички хълмисти планински и предпланински райони на Стара планина, Средна гора и Родопите.

Причината за по-честата поява на страшните урагани някои намират в глобалните климатични промени. Вероятността за торнадо у нас е сходна с тази в Австрия, Германия и Полша.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама