Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5532856 www.bgdnes.bg

Изтормозените селяни от Галиче: Пуснат ли Чоков, ще ни затрие

"Още не можем да осъзнаем какво се случва и да повярваме, че инквизиторът ни най-накрая е в кауша. В едно обаче сме сигурни - пуснат ли го на свобода, той ще търси мъст." Това заявиха пред "България Днес" жители на превърналото се в частна собственост на кмета Ценко Чоков село Галиче. Повод за коментарите им е неочакваното арестуване на местния феодал, сина му и още 10 човека вчера. Скандалният кмет и синът му Мартин се сдобиха с обвинение за ръководене на престъпна група, занимаваща се с лихварство и принуда със заплахи, побоища и палежи. Издевателствата на Чоков над местното население и неговите деребейства превърнаха жителите едва ли не в крепостни селяни без право на частна собственост. Те отказаха да повярват, че дългоочакваната акция срещу "душманина им" не е паническа, както обяви рано сутринта вчера вътрешният министър Румяна Бъчварова. Тя бе заявила, че арестите в селото нямали нищо общо с поредните палежи на автомобили в началото на седмицата. Според тях незабавното му окошарване било взето като предпазна мярка срещу евентуалното избухване на безредици в селото, както се бяха заканили жителите му.

Любопитен се оказа фактът, че разследването срещу Ценко, Мартин и сие започнало още през 2014 г. под надзора на спецпрокуратурата. През изминалите две години били разпитани близо 200 човека, които били жертви на безпощадния рекетьор. Въпреки страха, който завладявал потърпевшите, щом чуели името на селския началник, повечето от тях разказали в пълни подробности за заплахите и изнудванията му.
"Няма човек, който да не е ял попарата на Чоков. Аз лично съм може би най-пострадалият. За безбройните заплахи на сина му Мартин, че ще ме убие, дори не искам и да се сещам", заяви животновъдът Веселин Тушинов. Преди година колата и джипът на младия мъж били подпалени от кмета, твърди собственикът на изгорелите возила. Огънят по чудо не изпепелил и къщата на Тушинов, в която спели четири жени и две деца. Месеци преди това охранителна камера заснела кметът как драсва клечката на заведение, стопанисвано от бащата на Веселин. След атентата Чоков дори не бил викан за разпит в полицията.
Рекетьорската схема на Чоков била много проста и ефективна. Като кмет той има право да изпълнява функциите на нотариус, с които, както се разбира от събраните доказателства, грубо злоупотребявал. Феодалът пращал подчинените си при набелязани от него жители с апетитни имоти, земи и прочие. Следвала словесна канонада от заплахи, че ако кметът не получел това, което иска и някой си отворел устата, последствията щели да бъдат трагични. След това Чоков в качеството си на длъжностно лице издавал фалшиви пълномощни и нотариални актове, с които си осигурявал или ползването, или направо собствеността върху въпросните имоти.
По неофициална информация всеки, който е отказвал да даде земята си на деребея, е бил бит и тероризиран. Проверка на "България Днес" установи, че за последната година Чоков се е обогатил със стотици декари на негови съселяни.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама