Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5533483 www.bgdnes.bg

В Африка по български (Видео)

Преди 53 г. 53 африкански държави се обединяват в новосъздадения Африкански сьюз, който цели всеобщия мир, просперитета и сътрудничеството на тези страни. Оттогава досега тази дата се чества с множество празненства в различни точки на земята.

На 25 май светът отбеляза Деня на Африка.

Мама Африка, както мнозина наричат черния континент, приютява повече от 50 хил. българи. Повечето от тях живеят в Южна Африка. Историите им звучат сходно – след настъпването на промените в началото на 90-те решават да потърсят по-щастлив живот на около 15 хил. километра от домовете си, предаде Нова телевизия.

Реклама

Надникваме в живота на шестима българи, които живеят в Кейп Таун (ЮАР) вече повече от две десетилетия. Димо и Даниела Куманови от Пловдив заминават за ЮАР, когато са едва на 20 г. с шестмесечното си бебе. Макар всичко да им се струва коренно различно, както Даниела казва „дори почвата и въздуха бяха други”, днес семейството управлява първия южноафрикански музей за парфюми.

Когато Василка Тодорова от гр. Кърджали тръгва за Африка, тя дори не знае английски език. Повечето ѝ познати я предупреждават, че отива в истинска джунгла, но представата ѝ е разбита, когато стъпва в Кейп Таун. Толкова ѝ харесва, че започва да се занимава с туризъм. За Радка Димитрова, която е израснала с морето, бургаските вечери ѝ липсват, макар че два океана се пресичат до южноафриканските брегве, където живее. Тя обаче е взела решението да бъде далеч от България в името на децата си, също като семейство Николай и Даниела Либертинови от София, които се озовават в Южна Африка, за да дадат по-добро образование на дъщеря си Хермина (адвокат), докато текат промените в държавата. 20 г. по-късно те все още наричат екзотичната държва свой втори дом.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама