Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5533947 www.bgdnes.bg

Рота полицаи окупира Галиче, кметът Чоков и още 11 в ареста (Обзор)

Зад решетките е и местният лидер на ДПС. Прокурори разследват банда за измами, лихварство и принуда

Размирното врачанско село Галиче осъмна блокирано от стотина полицаи и жандармеристи вчера сутринта. Екипи на ДАНС и ГДБОП започнаха масови проверки и обиски по явно предварително определени къщи малко след 6 ч. Час след започване на акцията се разбра, че 12 души от селото са задържани за денонощие.

Реклама

Сред тях са и скандалният кмет на Галиче Ценко Чоков и по-малкият му син Мартин. Чоков бил открит в младежкия дом на селото, където го закопчали пред приятелите му, с които пирувал цяла нощ. Няколко пъти Чоков бе воден до сградата на кметството, където е бил разпитван, а от кабинета му са иззети купчина документи.

Подсъдимият за побой Мартин бил

задържан в дома

си, докато спи

Според майка му баретите преровили цялата къща за наркотици, оръжие и други уличаващи абитуриента вещи. 

Още в сряда вечерта в РПУ-то е бил прибран Венцислав Марков заради спречкване и обида на униформените. Той бил на разпит, след като две коли на семейството му бяха подпалени в нощта срещу 24 май. Пред разследващите Марков казал, че веднага след палежа видял Ценко Чоков да се отдалечава от дома им с бяла кола.

Докато траеше акцията в Галиче, в столицата е бил арестуван по-големият син на кмета - Спас Чоков. Заедно с брат си той също е разследван за побой пред заведение в Бяла Слатина. Сред задържаните в Галиче преобладават по-заможните жители на циганската махала. Сред тях е и общинският лидер на ДПС за Белослатинско Касъм Касъмов.

Акцията в Галиче е по нареждане на специализираната прокуратура, съобщи говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова. Разследва се

Реклама

престъпна група

за лихварство и

принуда

със заплахи и палежи, действаща в региона и ръководена от кмета Ценко Чоков.

Спецполицаите са извършили над 50 претърсвания, изземвания и обиски на лица с предварително разрешение от специализирания наказателен съд. Иззети са пари, документи за покупка на имоти, пълномощни от името или в полза на Чоков, телефони и други доказателства.

Вчера следобед закопчаният кмет бе прехвърлен в ареста на областната дирекция на полицията във Враца, където се очаква да му бъде повдигнато обвинение. Стреснати от присъствието на униформените жители на Галиче негодуваха, че изходите на селото били блокирани часове наред и мнозина не успели да пътуват до съседни селища.

Акцията за пореден път предизвика противоречиви реакции и коментари сред жителите на селото. Събрани около кметството на площада привърженици на Чоков твърдяха, че срещу кмета им се води неподкрепена с никакви доказателства война от шепа негови противници. Повечето хора в Галиче споделиха обаче, че се надяват най-после вината на кмета Чоков да бъде доказана и това няма да бъде поредната показна акция, след която не се случва нищо.

Според неофициална информация прокуратурата разследва най-много сигнали за извършени от Чоков и негови приближени имотни измами, придружени от груби фалшификации на документи, принуда към местни жители за продажбата им и поредица от заплахи, включително с палежи и саморазправа.

Чоков и негови

поддръжници от

ромската махала

раздавали заеми

срещу огромни лихви, а забавилите се с връщането им длъжници били подлагани на тормоз, включително от сина на кмета Мартин.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова каза вчера, че акцията в Галиче не е само заради последния палеж, а била планирана още преди два месеца заради зачестилите оплаквания на местните хора срещу действията на Чоков и семейството му. Бъчварова не уточни какви са точно обвиненията срещу задържаните, но каза още, че нещата ще се изяснят, след като акцията приключи и се произнесе прокуратурата.

Подобна операция бе проведена и през януари т.г. след разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров. Тогава бяха разкрити куп нарушения, извършени от Ценко Чоков като длъжностно лице. Разследването установи, че скандалният кмет е съпричастен към имотни измами, нередовни адресни регистрации на жители от други населени места и заплахи към местни хора, които са против управлението му.

Започналото тогава следствие по една от имотните измами завърши и Чоков бе изправен пред съда като обвиняем. Според запознати пред приключване са и други разследвания за незаконно придобиване на земеделски имоти от Чоков и близките му и скоро срещу разпасалия се кмет ще бъдат повдигнати нови обвинения.

Сред разпитаните като свидетели при вчерашната акция бе и служителят на клона на НАП в Бяла Слатина Веселин Тушинов. На последните местни избори

той единствен

се осмели

да оспори

кметското място

на Чоков. Заради това Тушинов и застъпниците му бяха подложени на постоянен тормоз от спечелилия отново кмет и привържениците му.

Преди това до дома на Тушинови бяха подпалени паркираните коли на семейството, а пред разследващите Веселин каза, че видял след палежа Чоков да се отдалечава на бегом в тъмното. След изборите бяха подпалени други две коли във фермата на бащата на Тушинов в Галиче.

Разследването и по двата случая не стигна до извършител или поръчител. Сега от прокуратурата твърдят, че двете следствия за палеж не са приключили и магистратите тепърва ще се произнесат дали ще има обвинение с оглед на събраните доказателства.

   

Реклама
Реклама
Реклама