Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5534070 www.bgdnes.bg

Динко Вълев вадил ранени учителки от автобуса, махнал и акумулатора да не гръмне (Обзор)

После свалил и акумулатора, за да не се взриви

Аз съм вярващ, неведнъж ми се случва да съм на точното място в точното време. Ако не бях пристигнал скоро след инцидента, едната жена можеше да пострада много, казва младият мъж, станал известен след задържане на група бежанци в Странджа

Неправилно изпреварване и несъобразена скорост са вероятните причини за челния удар между автобус и камион на пътя между Сливен и Ямбол в сряда следобед. При катастрофата бяха ранени двамата шофьори и 13 от пътниците в рейса. В него пътували учители от област Бургас, които се завръщали от екскурзия във Велико Търново, където били за празника 24 май.

Реклама

На мястото на инцидента се озовава Динко Вълев от Ямбол, който стана известен след задържане на група бежанци в Странджа планина през февруари.

“Тирът беше в канавката, а автобусът - почти напречно на пътя. Видях, че има доста пострадали хора, с рани по главите, кръв, писъци. Първо изкарах шофьора, до него имаше една паднала жена, вдигнах я, но се спънах в парче пластмаса. То ме подкоси, паднах на колене, но жената продължавах да я държа, за да не се удари. После изкарах още няколко човека”, разказва по телефона за “24 часа” Динко Вълев.

Самият той е

пострадал - има рани

по краката, а капачката

на едното му коляно е

доста подута

Порязан е и по лицето от паднало стъкло, докато помагал на третата жена от рейса. Все още обаче не е потърсил лекар.

“Динко направи много за нас, разпознах го веднага, чупеше стъкла, за да помогне на пострадалите, извади акумулатора на автобуса”, изключително сме му благодарни всички, каза директорката на училището в Ахелой Юлиана Атанасова.

“Бях на втората седалка зад шофьора, видях момента на сблъсъка, даже с колежката, която седеше до мен, извикахме, за да предупредим останалите”, допълва Атанасова.

Двете учителки, които са оставени под наблюдение в сливенската болница, са от Ахелой.

Реклама

“Едната колежка е с порезна рана на челото от счупено стъкло - нея се наложило да шият. Другата също е с травма на главата, сутринта се чухме, очакват утре да бъдат изписани”, уточни директорката.

“Аз съм вярващ човек, в Бояджик построих малък параклис. Неведнъж ми се случва да съм на точното място в точното време. Не искам да се правя на герой, но си мисля, че ако не бях пристигнал веднага след инцидента, едната жена можеше да пострада много, от главата ѝ бликаше кръв”, продължава разказа си Динко. От вчера той получава благодарности във фейсбук.

След него спрели и други коли, но никой не се втурнал да помага.

“Седяха и ме гледаха как бях паднал и държах жената. Направо откачих, развиках им се или да помагат, или да се махат. Страхували се, че ще гръмне”, възмущава се Вълев.

За да предотврати евентуален взрив, той отворил капака на автобуса и изкарал акумулатора.

“Все още преживяваме случилото се, проведохме една кризисна консултация с помощта на психолога на училището, всички колеги от екскурзията са на работа, не се наложи да пренасочим за друга дата нито един наш ангажимент”, каза Кръстинка Цветкова, директор на училището в Поморие.

Междувременно от апелативната прокуратура в Бургас съобщиха, че под надзора и ръководството на Сливенската районна прокуратура е започнало досъдебно производство за катастрофата между автобус и тежкотоварен камион.

Според официалното съобщение в резултат на катастрофата 7 от пътниците са получили леки телесни повреди, хоспитализирани са и са освободени за домашно лечение. Най-тежко е пострадал водачът на автобуса, който е с фрактура на подбедрицата. Той е останал под медицинско наблюдение.

Към момента е извършен оглед на местопроизшествието. Извършват се разпити на свидетели. Предстои да бъдат назначени множество експертизи, които да установят размера на настъпилите значителни материални щети.

Според директорката Атанасова училището и друг път е ползвало услугите им, не е имало проблеми.

Шофьорът на бургаската сетра М. Р., на 59 г., предприел неправилно изпреварване на забранен за това участък, което довело до челния удар с идващия насреща му румънски тир “Волво”. Това е една от възможните версии, по които работят разследващите.

От пътната полиция в Сливен обръщат внимание, че на мястото на катастрофата - до разклона за с. Камен, скоростта е ограничена до 60 км/ч, а маркировката - непрекъсната бяла линия, забраняваща изпреварването. Освен това през целия ден в сряда в района е валял дъжд и асфалтът е бил мокър.

Голям проблем на това място от пътя между Сливен и Ямбол е, че почти никой от преминаващите оттук шофьори не спазвал указаното ограничение на скоростта, не крият пътните полицаи от Сливен.

Най-вероятно шофьорът на автобуса е избрал този маршрут, за да се включи преди Ямбол на магистрала “Тракия” на път към морето. За него след инцидента една от пътничките каза, че

през цялото време

карал рисково и с

висока скорост

Учителките обаче не скриха, че по време на екскурзията всичко било много хубаво и се забавлявали добре.

Най-големият късмет е, че при зверския удар между двете тежки возила няма загинали и няма опасност за живота на никого от ранените. Шофьорът на автобуса, който по спешност бе приет в сливенската областна болница “Д-р Иван Селимински”, е с открита фрактура на левия крак и счупени костици на ходилото.

“Направена му е операция, но му предстоят още интервенции”, каза за него в четвъртък д-р Хрисант Хрисантов, зам.-директор на болницата по медицинските въпроси.

Румънският шофьор на камиона, чиято проба за алкохол е отрицателна, е с рана на едната ръка и също с травма на ходилото. Той е отказал да постъпи в болницата и след медицински преглед е освободен.

Общият брой на пострадалите от тази катастрофа, на които е оказана помощ в спешния център на Сливен, е 10 души. По-леко ранените са насочени към болницата в Ямбол.

Освен шофьора на автобуса в болницата на Сливен останаха за лечение и три от учителките. Д-р Хрисантов уточни, че двете от тях - на 58 и 56 г., са в неврохирургията, третата пациентка - на 44 г., е с лицево-челюстна травма.

Засега няма повдигнато обвинение на шофьора на автобуса. Първо трябва да завършат назначените по случая автотехнически експертизи, обясниха пред “24 часа” близки до разследването. В четвъртък от фирмата превозвач “Травъл бус сървиз”, регистрирана в Ахелой, отказаха коментар, тъй като управителят бил ангажиран.

Реклама
Реклама
Реклама