Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5536758 www.bgdnes.bg

Прокуратурата: Бандата на кмета Чоков е брутална, държала е в страх Северозапада (обзор)

Раздавала заеми срещу 20% лихва. Занимавала се с изнудване, измами и побоища

Престъпната група на кмета на Галиче Ценко Чоков е висококонспиративна, брутална и държаща в страх не само селото, но целия Северозапад. Това каза днес главният секретар на МВР Георги Костов ден след като ГДБОП, полицията и жандармерията атакуваха Галиче.

Реклама

В ареста попаднаха кметът Ценко Чоков, синът му Мартин, лидерът на ДПС в Бяла Слатина Касъм Касъмов и още девет души.

Спецпрокуратурата

повдигна

обвинения на 8,

сред които кметът и наследникът му.

Полицаите наблюдавали Чоков и хората му от края на м. г. През февруари било образувано досъдебното производство, а на 18 май било решено да се действа. Делото било на специално наблюдение при главния прокурор Сотир Цацаров и главния секретар на МВР Георги Костов. “Премиерът Бойко Борисов бе в течение на акцията”, каза шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов на брифинг в петък.

“Чоков е обвинен като ръководител на престъпна група, която се е занимавала с лихварство, имотни измами, побоища, изнудвания и отвличания на длъжници”, съобщи шефката на апелативната спецпрокуратура Даниела Попова.

Той има още обвинения за нанасяне на средна телесна повреда, отвличане и лихварство. Синът му Мартин е разследван още за хулиганство и изнудване. Другият му син Спас няма обвинения и не е издирван от полицията, каквато информация се появи в четвъртък.

20 свидетели са дали показания пред разследващите, трима от тях са анонимни. Полицаите извършили 45 обиски и претърсвания. При операцията са били използвани и СРС. Прокурорите събирали доказателства за изцепките на Чоков от 2013 г. досега.

В дома на кмета

Реклама

били открити

14 хил. лв.,

а в колата на сина му 3800 лв. и дебитни карти. Имало още нотариални актове, пълномощни и тефтер, където били записвани длъжниците.

При претърсванията било открито вещество, което при първоначалния тест реагирало на наркотик.

Бандата давала заеми между 100 и 300 лв. срещу 20% лихва на закъсали хора. Тепърва щяло да се изяснява колко са пострадалите от лихварската дейност на Чоков и компания.

Според главния секретар на МВР повод за акцията в Галиче не били запалените коли в нощта срещу 24 май. Напротив, шумът около палежа замалко дори щял да попречи.

Прокурор Попова призна, че се е работило изключително трудно, защото хората в селото се страхували. Георги Костов пък призова пострадалите да свидетелстват. “През живота си никога Ценко Чоков не се е занимавал с лихварство”, каза адвокатът му Иво Найденов. Според него някои от “момчетата, за които се твърди, че са били част от организирана престъпна група, са съученици на големия син на Чоков”. Един от свидетелите пък се провалил на полиграф и бил задържан за 24 часа.

Жалбите срещу Чоков идвали от опонента му в кметската надпревара Веселин Тушинов. “Само в НАСА не са го викали заради сигналите на Тушинов”, каза адвокат Найденов.

“Крепостните селяни” не вярвали в края на “робството”

Жители на врачанското с. Галиче, пострадали от своеволията на фамилията на кмета Ценко Чоков и от самия него, изпратиха благодарствено писмо до прокуратурата, премиера Бойко Борисов и полицията. Според тях след акцията на спецпрокуратурата и ГДБОП в селото в четвъртък се положили основите на сигурното бъдеще на хората, живеещи в страх и отчаяние от години.

“Забравени от своята майка България, бити, палени, тормозени физически и душевно ограбени, никой от крепостните селяни не мислеше, че това ще има край. Краят на един мизерен живот, който много прилича на робство. На 26 май 2016 г. хората почувстваха сигурността, че държавата е зад тях и ще помогне на всички да се откъснат от ужасите на миналото и да забравят болката и страданието, през които са минали”, се казва в писмото.

Напрежението в Галиче не стихна и в петък - ден след арестите на Чоков, сина му Мартин и техни приближени. Присъствието на медии в селото предизвиква още по-голямо разгаряне на страстите. Един от изнервените близки на момчето, жестоко пребито от Мартин Чоков, дори се закани, че ако този път кметът бъде освободен, лично щял да го застреля.

“Всички обвинения срещу мъжа ми са пълни глупости и разследващите се поддават на натиска на шепа гласовити противници на семейството ми”, каза съпругата на Чоков Цветелина Нелова. Според нея синовете ѝ Спас и Мартин никога не се били замесвали в побоища, а свидетелите били нахъсвани от техни противници. “Като кмет мъжът ми е помогнал на много хора, не е заплашвал и палил никого, а моето семейство е подложено на тормоз”, твърди съпругата.

Това не е първият път, когато Чоков се е оказвал с белезници на ръцете. Още в третия мандат на вечния кмет, както го наричат в Галиче, той бе арестуван два пъти. Първо през февруари 2002 г., когато бе обвинен, защото преби двама мъже от селото, набедени от него, че са задигнали фуражомелка на негов приятел. Чоков ги върза голи на кол посред зима, би ги жестоко няколко пъти и ги залива със студена вода.

В РПУ-Бяла Слатина, вече имаше 6 висящи дела срещу него за подобни саморазправи и заплахи към хора от селото. След като престоя три денонощия зад решетките, кметът бе пуснат от съда срещу гаранция от 1000 лв.

В края на май 2002 г. отново се оказа в ареста, след като жестоко преби в заведение в Галиче недоволен от него младеж. По това време Бойко Борисов бе главен секретар на МВР и поиска съдействие от прокуратурата за озаптяването на Чоков. След 72-часовия престой зад решетките кметът бе пуснат от съда срещу 2000 лв.

В края на същата година той все пак бе осъден за първи път по дело от 2001 г. Районният съд в Бяла Слатина му даде 1,5 г. условно за жесток побой с бухалка на възрастна вдовица заради стара вражда със сина ѝ.

По-късно Чоков бе отстранен от поста и за първи път от началото на промените у нас не се кандидатира на местните избори през 2003 г. Това бе единственото прекъсване в неговата дългогодишна кметска кариера. Хората избраха стария му противник Иво Боровански. Той обаче изкара само един мандат и на следващите избори в Галиче отново се възцари Чоков.

Реклама
Реклама
Реклама