Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5536861 www.bgdnes.bg

Бутат последния паметник на Ленин

Монументът е нашата гордост, категорична е кметицата 

Последният оцелял паметник на Ленин в България ще бъде бутнат! Такива опасения изказаха пред "България Днес" жителите на русенското село Новград, където се намира монументът на съветския лидер.
"Земята под паметника не е на държавата, а на частни лица. Тези хора във всеки един момент могат да решат, че паметникът няма място върху техния терен и трябва да бъде премахнат. Вариантът е да бъде преместен, но махне ли се веднъж, тогава вече не се знае какво ще се случи", кахърят се местни жители, докато отмарят на сянка в центъра на селото. Новградчани масово се застъпват за паметника, който прославя селото им в наши дни, но искат сигурност за съдбата на гордостта си.


"Да, земята под паметника е частна собственост, а не на общината. Но мисля, че няма опасност да бъде премахнат. Последните разговори, които са водени със собствениците, показват, че засега те нямат такива намерения. Не сме мислили да издигаме монументи на други комунистически лидери. На преден план сега ни е идеята с паметна плоча да почетем местни жители, които са загинали във войните", коментира пред "България Днес" кметицата на Новград Диана Копчева.


Управничката на селото разкри, че интересът към последния оцелял паметник на Владимир Ленин у нас е много голям. "Постоянно идват хора от различни части на България и спират на центъра, за да се снимат. Хората в селото се гордеят с монумента и няма такива, които да недоволстват срещу присъствието му в селото", обясни Копчева. Местната власт обаче все още не е измислила вариант как да печели от светинята си, тъй като туристите й се радват напълно безплатно. Мястото около скулптурата на съветския вожд обаче е много добре поддържано - статуята е в отлично състояние, а около нея е почистено, като са разположени и свежи цветя.
Оцеляването на монумента до наши дни е минало през множество препятствия. В годините след промените над селото многократно е бил оказван натиск да махне паметника. Местните обаче яростно бранели символа си. Изкушението нараснало, когато неизвестен богат финландец пристигнал в Новград и бил готов веднага да брои 27 000 долара за статуята. Парите щели да помогнат значително за облагородяване на населеното място, но жителите били непреклонни - Ленин остава в селото.

Иво АНГЕЛОВ

Снимка: Иво АНГЕЛОВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама